pilaw jagnięcy w powolnej kuchence

gotujesz w powolnej kuchence? W takim razie pyszny pilaw jagnięcy jest dla ciebie! Uwielbiam gotować w powolnej kuchence, a jednym z moich ulubionych potraw przyrządzanych z nią jest ryż! Zawsze okazuje się po prostu niesamowity, nie można go ugotować w zwykłej patelni! Więc pilaw okazał się bardzo, bardzo godny, niech mi wybaczą narody, dla których pilaw jest daniem narodowym, ale dla mnie nie jest gorszy od gotowanego w kotle
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 71 % 17 g
110 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw jagnięcy w powolnej kuchence? Przygotuj produkty: dobrze umyj mięso, obierz i umyj cebulę i marchewkę, drobno posiekaj tłuszcz z ogona

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotujemy zirvak w powolnej kuchence. Aby to zrobić, ustaw tryb "pieczenia" na 45 minut

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ pilaw jagnięcy-bierzemy tłuszcz z ogona i dodajemy do miski multicookera, aby tłuszcz się stopił

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w duże paski, cebulę w półpierścienie. Nie martw się, że cebula jest grubo posiekana - w gotowym Pilawie nie będzie w ogóle widoczna

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj warzywa do roztopionego smalcu, nie wyrzucam skwarków

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jagnięcinę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do cebuli i marchwi. W tym czasie były już trochę smażone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 10-15 minutach wymieszaj, sól, dodaj przyprawy i poczekaj na zakończenie programu, od czasu do czasu mieszając nasz zirvak

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie przygotuj ryż-spłucz go bardzo dokładnie, jakby przecierając między palcami. Zmieniłam gdzieś 5-6 wód, aż woda stała się czysta

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec programu połóż umyty ryż, całą nieczystą główkę czosnku, nada pilawowi niesamowity aromat, ostrożnie napełnij wodą, aby nie zmyć warstwy ryżu. Woda powinna pokryć ryż wyżej o 1 paliczek palca. Jeszcze raz solę, ryż lubi dużo soli. W żadnym wypadku nie mieszaj!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustaw tryb & quot; ryż & quot; & quot; kruchy" na 35 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po zakończeniu programu nie otwieraj pokrywy przez 10-15 minut. Następnie wymieszaj pilaw i przenieś do dużego naczynia!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bardzo smaczne)

spróbuj ugotować takie danie, ponieważ jest bardzo smaczne, a gotowanie jest proste, ponieważ w kuchni jest pomocnik!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy