skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Rozpuść margarynę, aż będzie miękka lub płynna.
Krok 3:
Dodaj piasek, dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Ubij 2 jajka, mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj śmietanę. Wymieszać.
Krok 6:
Przesiej mąkę. Lepiej jest dodawać mąkę partiami, dzięki czemu łatwiej będzie zagnieść ciasto.
Krok 7:
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, lekko lepkie.
Krok 8:
Wlej ciasto do miski wolnowaru. W razie potrzeby miskę można posmarować masłem lub margaryną. Ale ponieważ miski z powłoką nieprzywierającą nie są konieczne.
Krok 9:
Zamknij pokrywkę i piecz przez 50 minut. Warto tutaj zauważyć, że musisz spojrzeć na moc multicookera. Na przykład w Panasonic możesz bezpiecznie dodać 20 minut. Ogólnie sprawdzamy gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 10:
Schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie, przykryty serwetką. Przed pokrojeniem na ciasta daję ciastko do wyrośnięcia, tak jak robi się to z klasycznym. Zwykle zostawiam na noc. W tym czasie struktura herbatnika ulegnie zmianie i nie rozpadnie się podczas cięcia.
Krok 11:
Możesz ciąć ciasta za pomocą sznurka, nici lub szerokiego noża. Od kilku lat tnę nożem, wydaje mi się to wygodniejsze. Ciasta są miękkie, gęste, porowate, dobrze nasączone. Życzymy udanej kreatywności!
herbatniki w powolnej kuchence są blade na wierzchu. Zwykle używam grilla powietrznego do przyrumienienia. Możesz odwrócić biszkopt i zrumienić z drugiej strony. Inną opcją jest dodanie kakao do ciasta. W tym przypadku 1 łyżka kakao = 1 łyżka mąki. Jeśli dodasz 2 łyżki. l kakao, a następnie zmniejsz 2 łyżki.l mąka. Cóż, jeśli biszkopt zostanie pokryty lukrem, kremem lub mastyksem, kolor wcale nie jest ważny.
kiedy czekam na wielu gości, podwajam porcję ciasta i pieczę jednym biszkoptem, wydłużając czas pieczenia o 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g