ciasta w powolnej kuchence

Prosty przepis na ciasto-domowe wypieki zawsze smakują lepiej! Jakoś tak się złożyło, że nie lubię zakupionych ciast. Z wyjątkiem śmietany i miodu. Ale szanuję domowe ciasta. I chociaż pieczę ciasta z różnymi ciastami-kruche, Francuskie, Klasyczne biszkopty, ale moim ulubionym przepisem jest biszkopt sodowy na śmietanie. Ten przepis pochodzi z mojego dzieciństwa. Odkąd pamiętam, zawsze był na świątecznym stole, pieczony na przybycie gości i po prostu na rodzinną herbatę w weekendy. Mam nadzieję, że I ty go pokochasz.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 70 % 48 g
352 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść margarynę, aż będzie miękka lub płynna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj piasek, dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij 2 jajka, mieszaj, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę. Lepiej jest dodawać mąkę partiami, dzięki czemu łatwiej będzie zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, lekko lepkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do miski wolnowaru. W razie potrzeby miskę można posmarować masłem lub margaryną. Ale ponieważ miski z powłoką nieprzywierającą nie są konieczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pokrywkę i piecz przez 50 minut. Warto tutaj zauważyć, że musisz spojrzeć na moc multicookera. Na przykład w Panasonic możesz bezpiecznie dodać 20 minut. Ogólnie sprawdzamy gotowość drewnianym patyczkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie, przykryty serwetką. Przed pokrojeniem na ciasta daję ciastko do wyrośnięcia, tak jak robi się to z klasycznym. Zwykle zostawiam na noc. W tym czasie struktura herbatnika ulegnie zmianie i nie rozpadnie się podczas cięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz ciąć ciasta za pomocą sznurka, nici lub szerokiego noża. Od kilku lat tnę nożem, wydaje mi się to wygodniejsze. Ciasta są miękkie, gęste, porowate, dobrze nasączone. Życzymy udanej kreatywności!

ciasta z multicookera mają kształt miski, tj. Jeśli potrzebujesz ciasta na uroczystość-idealny Cylindryczny kształt, będziesz musiał wyrównać za pomocą kremu.



herbatniki w powolnej kuchence są blade na wierzchu. Zwykle używam grilla powietrznego do przyrumienienia. Możesz odwrócić biszkopt i zrumienić z drugiej strony. Inną opcją jest dodanie kakao do ciasta. W tym przypadku 1 łyżka kakao = 1 łyżka mąki. Jeśli dodasz 2 łyżki. l kakao, a następnie zmniejsz 2 łyżki.l mąka. Cóż, jeśli biszkopt zostanie pokryty lukrem, kremem lub mastyksem, kolor wcale nie jest ważny.



kiedy czekam na wielu gości, podwajam porcję ciasta i pieczę jednym biszkoptem, wydłużając czas pieczenia o 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy