skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak upiec ptysie ze słodkim nadzieniem z gotowego ciasta francuskiego, a to bardzo proste. Ciasto francuskie bez drożdży jest wstępnie rozmrażane w temperaturze pokojowej, a następnie rozpakowywane. Przygotowujemy linijkę do pomocy.
Krok 2:
Pokrój ciasto nożem na równe kwadraty o pożądanym rozmiarze. Ciasto nie musi być wstępnie rozwałkowane i posypane mąką.
Krok 3:
Bierzemy jeden kęs.
Krok 4:
I cofając się trochę, przecinamy na całym obwodzie ostrym nożem.
Krok 5:
Wyjmij wycięty środek i zwiń go do rozmiaru zewnętrznego przedmiotu obrabianego. Podobnie robimy pozostałe puste miejsca.
Krok 6:
Rozłóż DNA na blasze do pieczenia. Posmaruj je lekko ubitym jajkiem.
Krok 7:
Kładziemy boki na dole.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 220-od Stopni. Blachę do pieczenia wkładamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut.
Krok 9:
Usuń gotowe ptysie z blachy do pieczenia.
Krok 10:
Przygotowujemy słodkie nadzienie dla naszych ptysiów. Wlej śmietanę do miski.
Krok 11:
Dodaj cukier puder i ubij wszystko razem mikserem do twardych szczytów.
Krok 12:
Delikatnie wymieszaj ser ze śmietaną.
Krok 13:
Umyj truskawki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Krok 14:
Kiwi czyścimy, a także drobno kroimy.
Krok 15:
Krem dzieli się na dwie części. W jednej części mieszamy truskawki
Krok 16:
Połącz drugą część kremu z kiwi. Otrzymujemy dwa rodzaje wypełniacza.
Krok 17:
Napełnij ptysie nadzieniem owocowym i udekoruj listkami mięty. Nasze danie jest gotowe do podania!
ten wspaniały i elegancki przysmak może ozdobić każdy świąteczny stół. Idealnie nadaje się również na bufety, imprezy firmowe i wszelkie imprezy tematyczne. Ze względu na to, że używamy gotowego ciasta na bazę, Nie będziemy potrzebować czasu na jego przygotowanie. Całą uwagę należy zwrócić na nadzienie. Najważniejsze jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami, a wtedy wszystko się ułoży. Te ptysie ze słodkim nadzieniem wyglądają królewsko, nie sposób nie zakochać się w takim deserze od pierwszego wejrzenia i nie można się oprzeć, aby go nie spróbować. Życzę wszystkim miłego czasu w towarzystwie tego oszałamiającego Dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g