ptysie z gotowego ciasta ze słodkim nadzieniem

doskonała przystawka do szwajcarskiego stołu. Szybki, łatwy w przygotowaniu i niesamowicie pyszny deser. Wyśmienita uczta z delikatnym kremowym nadzieniem owocowym dla miłośników pieczenia. Nie można się oprzeć!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 47 % 17 g
240 kcal
IG: 18 / 12 / 71

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak upiec ptysie ze słodkim nadzieniem z gotowego ciasta francuskiego, a to bardzo proste. Ciasto francuskie bez drożdży jest wstępnie rozmrażane w temperaturze pokojowej, a następnie rozpakowywane. Przygotowujemy linijkę do pomocy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ciasto nożem na równe kwadraty o pożądanym rozmiarze. Ciasto nie musi być wstępnie rozwałkowane i posypane mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy jeden kęs.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I cofając się trochę, przecinamy na całym obwodzie ostrym nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij wycięty środek i zwiń go do rozmiaru zewnętrznego przedmiotu obrabianego. Podobnie robimy pozostałe puste miejsca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż DNA na blasze do pieczenia. Posmaruj je lekko ubitym jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy boki na dole.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 220-od Stopni. Blachę do pieczenia wkładamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotowe ptysie z blachy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowujemy słodkie nadzienie dla naszych ptysiów. Wlej śmietanę do miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj cukier puder i ubij wszystko razem mikserem do twardych szczytów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie wymieszaj ser ze śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj truskawki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kiwi czyścimy, a także drobno kroimy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Krem dzieli się na dwie części. W jednej części mieszamy truskawki

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz drugą część kremu z kiwi. Otrzymujemy dwa rodzaje wypełniacza.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Napełnij ptysie nadzieniem owocowym i udekoruj listkami mięty. Nasze danie jest gotowe do podania!

ten wspaniały i elegancki przysmak może ozdobić każdy świąteczny stół. Idealnie nadaje się również na bufety, imprezy firmowe i wszelkie imprezy tematyczne. Ze względu na to, że używamy gotowego ciasta na bazę, Nie będziemy potrzebować czasu na jego przygotowanie. Całą uwagę należy zwrócić na nadzienie. Najważniejsze jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami, a wtedy wszystko się ułoży. Te ptysie ze słodkim nadzieniem wyglądają królewsko, nie sposób nie zakochać się w takim deserze od pierwszego wejrzenia i nie można się oprzeć, aby go nie spróbować. Życzę wszystkim miłego czasu w towarzystwie tego oszałamiającego Dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy