sos z pietruszki i dzikiego czosnku oparty na sosie pesto

taki sos doda smaku i nastroju nie tylko Twojemu daniu! Proste i smaczne. Bardzo smaczny dodatek do różnych potraw.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 92 % 83 g
węglowodany 4 % 4 g
787 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

gotowanie:
1. Zmiel obrane migdały.
2. Umyj pietruszkę i czosnek niedźwiedzi, osusz. Odetnij liście pietruszki.
3. W blenderze do zmielonych orzechów włóż liście pietruszki, dzikiego czosnku, czosnek, wlej oliwę z oliwek.
ubij wszystko, aż będzie gładkie. Sól, pieprz do smaku, ubij jeszcze raz, próbując soli, jeśli to konieczne, dodaj sól.
ten sos z pietruszki i dzikiego czosnku można łatwo przechowywać w lodówce przez tydzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy