ciasta francuskie z kremem truskawkowym

Eleganckie oryginalne ciasta dla szczególnie pracowitych gospodyń domowych! Szybko. Smacznie. Przepis dla zapracowanych ludzi. Czas przygotowania tego pysznego deseru wynosi od 20 do 30 minut.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 59 % 32 g
322 kcal
IG: 16 / 53 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
Wytnij koła z gotowego ciasta francuskiego szklanką.
Wytnij środek szklanki z połowy kół.
posmaruj duże kółko ubitym jajkiem.
połóż bok na kole na górze.
piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-12 minut.
ubij śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty. Dodaj syrop truskawkowy i jeszcze raz ubij.
truskawki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
wymieszaj truskawki z bitą śmietaną, odstawiając trochę śmietany do dekoracji.
rozłóż kremową mieszankę truskawek na brownie.
udekoruj wierzch odłożonym kremem maślanym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy