ciasto mrowisko na tłuszczu do gotowania
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
z jajek, mleka, szczypty soli i mąki zagnieść ciasto, aby było wystarczająco strome i nie przywierało. Ciasto rozwałkować cienko i pokroić w makaron.
na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć kawałki ciasta do gorącego tłuszczu i smaż na złoty kolor, mieszając. Łyżką cedzakową wyjmij smażone ciasto i połóż na tacy z papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
wlej miód i cukier do głębokiego naczynia i podgrzewaj w łaźni wodnej lub parowej, mieszając, aż cukier się rozpuści.
wlej smażone kawałki ciasta, posiekane orzechy do miodu i dobrze wymieszaj. Zwilż ręce wodą i połóż masę na talerzu, uformuj w mrowisko. Wierzch można lekko posypać makiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g