ciasto mrowisko na tłuszczu do gotowania

niesamowite pyszne ciasto o smaku miodu! Pyszne i proste. To ulubione ciasto z dzieciństwa-klasyczne ciasto mrowisko. Niedawno przypomniałem sobie o nim i postanowiłem go ugotować. Ciasto było tak smaczne, jak je zapamiętałem.
Lidia AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 36 % 28 g
węglowodany 58 % 45 g
477 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

z jajek, mleka, szczypty soli i mąki zagnieść ciasto, aby było wystarczająco strome i nie przywierało. Ciasto rozwałkować cienko i pokroić w makaron.

na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć kawałki ciasta do gorącego tłuszczu i smaż na złoty kolor, mieszając. Łyżką cedzakową wyjmij smażone ciasto i połóż na tacy z papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

wlej miód i cukier do głębokiego naczynia i podgrzewaj w łaźni wodnej lub parowej, mieszając, aż cukier się rozpuści.

wlej smażone kawałki ciasta, posiekane orzechy do miodu i dobrze wymieszaj. Zwilż ręce wodą i połóż masę na talerzu, uformuj w mrowisko. Wierzch można lekko posypać makiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy