Rozkosz

zwiewny deser z delikatnym kremem i owocami tropikalnymi. Smacznie. Jeszcze nie próbowałem takiego tańca. Soczysty, jasny owocowy smak z nutą orzecha włoskiego.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 53 % 21 g
226 kcal
IG: 9 / 9 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.
  37. Krok 37:

    Krok 37.
  38. Krok 38:

    Krok 38.
  39. Krok 39:

    Krok 39.

ubij jajka z cukrem, dodaj masło, jeszcze raz ubij.& nbsp;dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
zagnieść ciasto biszkoptowe.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

pozostaw biszkopt do ostygnięcia.

ubij twarożek z cukrem i jajkami mikserem. Dodaj zmiękczone masło. Ubij jeszcze raz.

formę, w której pieczono biszkopt, przykryj papierem do pieczenia, wlej nadzienie twarogowe i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

ubij mikserem orzechy włoskie posiekane w maszynce do mięsa z cukrem, jajkami i masłem.

wyjmij prawie gotowe nadzienie twarogowe z piekarnika, rozłóż nadzienie orzechowe na wierzchu i wyślij do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

niech nadzienie ostygnie.

zagotuj mleko.

w osobnej misce ubij niewielką część mleka z jajkiem, dodaj skrobię i wszystko dobrze wymieszaj.

wlej cukier, cukier waniliowy do mleka, wszystko mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

przy ciągłym mieszaniu wlej mieszankę jajeczno-skrobiową. Mieszaj, aż krem zgęstnieje.

krem zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. 

pozostaw krem do ostygnięcia.

pokrój biszkopt poziomo na dwie części.

zdejmij górę z górnej części ciasta.

posmaruj dolną część kremem, nałóż nadzienie orzechowo-twarogowe na wierzch, ponownie posmaruj kremem.

rozłóż górne ciasto bez góry.

złam wierzch na kawałki, wymieszaj z pozostałą śmietaną i połóż na tańcu.

pomarańcze i kiwi obrać, pokroić na małe kawałki, ułożyć na talerzu.

zagotuj 100 ml wody, zdejmij z ognia, wlej gotową galaretkę cytrynową, szybko wszystko wymieszaj i wlej najpierw niewielką ilość galaretki, a następnie, gdy galaretka się zestali, równomiernie wlej resztę na całą powierzchnię plaitsk.

wstaw do lodówki na noc.
rano pokrój placek na małe ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy