skład / składniki
metoda gotowania
jajko ze szczyptą soli i 200g cukru należy dobrze ubić. Dodaj 0,5 litra ciepłego mleka i dobrze wymieszaj, dodaj olej roślinny i stopione masło, ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i drożdże, cukier waniliowy i stopniowo ugniataj, aż uzyskasz miękkie ciasto.
ciasto drożdżowe na bułki powinno wystarczyć dwa do trzech razy w ciepłym miejscu.
1 szklanka suszonych jabłek, dobrze spłukana. Czyste jabłka zalać wrzącą wodą przez 10-15 minut ,spuścić wodę (można ją wykorzystać jako kompot). Zmiel spuchnięte jabłka w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa. Dodaj dżem, najlepiej sprawdzi się truskawka. Konieczne jest dodanie do uzyskania jednorodnej słodkiej masy-nadzienie jabłkowe z dżemem jest gotowe!
w miarę zbliżania się ciasta pokrój na dwie części i ułóż jedną część w postaci małej kiełbasy i pokrój kłębuszki o wielkości nieco większej niż jajko kurze, a następnie rozwałkuj tę kulkę o wielkości środkowego spodka. Podstawa precel jest gotowa!
bułka z nadzieniem jabłkowym i dżemem. Połóż nadzienie na środku każdej podstawy, wykonaj dwie równoległe szczeliny po obu stronach nadzienia, przeciągnij krawędzie podstawy przez te szczeliny (Proces jest wyraźnie widoczny na filmie). Pozostaw bułki na 8-10 minut, a następnie posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piecz przez około 25-30 minut na złoty kolor.
bułka z makiem, cynamonem i cukrem. Posmaruj wszystkie podstawy olejem roślinnym (roztopionym roztopionym masłem) i posyp cukrem (około 1 łyżeczki na 1 bazę), po cukrze posyp makiem lub cynamonem do smaku. Weź dno podstawy i złóż w "akordeon", a następnie zawiń w okrąg i uszczypnij końce koła (Proces jest wyraźnie widoczny na filmie). Odstaw bułki z ciasta drożdżowego na 8-10 minut, a następnie posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piecz przez około 25-30 minut na złoty kolor.
Precele są gotowe!
smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g