Precel-pyszne wypieki z makiem, cynamonem i suszonymi owocami

Precel - bułeczki, które odlatują z hukiem! .
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 80 % 51 g
281 kcal
IG: 4 / 8 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jajko ze szczyptą soli i 200g cukru należy dobrze ubić. Dodaj 0,5 litra ciepłego mleka i dobrze wymieszaj, dodaj olej roślinny i stopione masło, ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i drożdże, cukier waniliowy i stopniowo ugniataj, aż uzyskasz miękkie ciasto.

ciasto drożdżowe na bułki powinno wystarczyć dwa do trzech razy w ciepłym miejscu.

1 szklanka suszonych jabłek, dobrze spłukana. Czyste jabłka zalać wrzącą wodą przez 10-15 minut ,spuścić wodę (można ją wykorzystać jako kompot). Zmiel spuchnięte jabłka w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa. Dodaj dżem, najlepiej sprawdzi się truskawka. Konieczne jest dodanie do uzyskania jednorodnej słodkiej masy-nadzienie jabłkowe z dżemem jest gotowe!

w miarę zbliżania się ciasta pokrój na dwie części i ułóż jedną część w postaci małej kiełbasy i pokrój kłębuszki o wielkości nieco większej niż jajko kurze, a następnie rozwałkuj tę kulkę o wielkości środkowego spodka. Podstawa precel jest gotowa!

bułka z nadzieniem jabłkowym i dżemem. Połóż nadzienie na środku każdej podstawy, wykonaj dwie równoległe szczeliny po obu stronach nadzienia, przeciągnij krawędzie podstawy przez te szczeliny (Proces jest wyraźnie widoczny na filmie). Pozostaw bułki na 8-10 minut, a następnie posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piecz przez około 25-30 minut na złoty kolor.

bułka z makiem, cynamonem i cukrem. Posmaruj wszystkie podstawy olejem roślinnym (roztopionym roztopionym masłem) i posyp cukrem (około 1 łyżeczki na 1 bazę), po cukrze posyp makiem lub cynamonem do smaku. Weź dno podstawy i złóż w "akordeon", a następnie zawiń w okrąg i uszczypnij końce koła (Proces jest wyraźnie widoczny na filmie). Odstaw bułki z ciasta drożdżowego na 8-10 minut, a następnie posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piecz przez około 25-30 minut na złoty kolor.

Precele są gotowe!

smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy