skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tak pięknych i pysznych ciasteczek wcale nie jest trudne. Zaczynamy?
masło zmiękczyć wstępnie. Nie musisz się topić - po prostu pozostaw na kilka godzin na kuchennym stole.
miękkie masło włożyć do miski, wsypać zwykły cukier, cukier waniliowy, rozgnieść łyżką do uzyskania gładkości.
rozbij po jednym na raz jajka do powstałej masy, zetrzyj masę łyżką stołową.
przesiej mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, szybko zagniataj ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę.
wypełnij formę ciastem (nie ma potrzeby smarowania formy, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i nie będzie się kleić), piecz na gazie. Dostosuj czas, wizualnie sprawdzając pożądany rumiany kolor ciasteczek.
gdy ciasteczka będą gotowe, przejdź do dekoracji. Aby to zrobić, najpierw rozpuść mleczną czekoladę w łaźni wodnej. Zanurz czapki grzybów w rozpuszczonej czekoladzie. Gdy czekolada stwardnieje, rozpuść również białą czekoladę w łaźni wodnej. Zanurz w nim nogi grzybów, a następnie natychmiast zanurz je w maku.
podawaj na stole, jedz z przyjemnością, zachwycaj krewnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g