chinkali na parze

odkryj nowy smak znanego Dania, gotując je na parze! Parowane chinkali to dobra alternatywa dla tradycyjnego gotowania. Istnieje wiele istotnych zalet – Produkty nie sklejają się, ciasto nie rozpadnie się i pozostanie miękkie, nadzienie będzie soczyste i zachowa użyteczne właściwości produktów.
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 58 % 18 g
139 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

więc do gotowania potrzebujemy ciasta i nadzienia.

ciasto na chinkali jest bardzo proste w przygotowaniu:
- przesiej mąkę szkiełkiem do głębokiej miski, dodaj sól;
- powoli mieszając, wlej wodę. Woda powinna być gorąca, ale nie stroma wrząca woda;
- dokładnie zagnieść ciasto, powinno być elastyczne i ciasne;
- owiń gotowe ciasto folią spożywczą i wyślij do lodówki na 20 minut.

nadzienie wymaga szczególnej uwagi - to główna atrakcja gotowego dania:
- dokładnie opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj lub zwiń w maszynce do mięsa za pomocą dużej siatki;
- do przygotowanego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę, pieprz i sól. Tradycyjnie nadzienie powinno być ostre, ale lepiej nie przesadzać;
- wlej wodę i wymieszaj.

możesz zacząć rzeźbić. Na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana i skomplikowana. Ale tak naprawdę nie jest tak strasznie:
- rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, Wytnij koła za pomocą zwykłej szklanki;
- umieść nadzienie na środku;
- teraz delikatnie unieś krawędzie tortilli w kierunku środka, tworząc charakterystyczne fałdy, przekręć je w kucyk i lekko podciągnij.

Wyślij gotowe produkty do podwójnego kotła na 25-30 minut.
Nie czekaj, aż chinkali ostygnie, jedz dla zdrowia! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy