skład / składniki
metoda gotowania
więc do gotowania potrzebujemy ciasta i nadzienia.
ciasto na chinkali jest bardzo proste w przygotowaniu:
- przesiej mąkę szkiełkiem do głębokiej miski, dodaj sól;
- powoli mieszając, wlej wodę. Woda powinna być gorąca, ale nie stroma wrząca woda;
- dokładnie zagnieść ciasto, powinno być elastyczne i ciasne;
- owiń gotowe ciasto folią spożywczą i wyślij do lodówki na 20 minut.
nadzienie wymaga szczególnej uwagi - to główna atrakcja gotowego dania:
- dokładnie opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym. Drobno posiekaj lub zwiń w maszynce do mięsa za pomocą dużej siatki;
- do przygotowanego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę, pieprz i sól. Tradycyjnie nadzienie powinno być ostre, ale lepiej nie przesadzać;
- wlej wodę i wymieszaj.
możesz zacząć rzeźbić. Na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana i skomplikowana. Ale tak naprawdę nie jest tak strasznie:
- rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, Wytnij koła za pomocą zwykłej szklanki;
- umieść nadzienie na środku;
- teraz delikatnie unieś krawędzie tortilli w kierunku środka, tworząc charakterystyczne fałdy, przekręć je w kucyk i lekko podciągnij.
Wyślij gotowe produkty do podwójnego kotła na 25-30 minut.
Nie czekaj, aż chinkali ostygnie, jedz dla zdrowia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g