skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania sytego-podstawa miodu pitnego (a mianowicie gotowana mieszanka miodu i wody) - miód należy stopić w łaźni wodnej, lekko podgrzać wodę i wymieszać wszystko w odpowiednim garnku do gotowania.
na samym początku gotowania należy zmierzyć ilość płynu w rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając i zbierając powstałą pianę. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum.
po około godzinie gotowania, w zależności od czystości miodu, gdy piana przestanie być intensywnie uwalniana, możesz położyć przyprawy. Aby to zrobić, należy je złożyć w torebkę lub zawiązać w czystą gazę bez zapachu.
po dodaniu przypraw należy dodać wodę do znaku zmierzonego na początku gotowania. Gotuj i gotuj z przyprawami przez 30-40 minut. Następnie zdejmij z ognia i ostudź do 30 stopni.
wygodnie jest umieścić tę ilość płynu do fermentacji w dwóch trzylitrowych słoikach, więc dla odmiany możesz wziąć dwa rodzaje drożdży (na przykład wino i SAF levur) i rozpuścić je w 200 ml nasyconych każdego. Ale możesz wziąć drożdże tego samego rodzaju, rozpuszczając je również w sytości.
W związku z tym wlej sytość do trzylitrowych słoików lub do dowolnego innego naczynia odpowiedniego do fermentacji. Dodaj rozpuszczone drożdże winne i umieść przyszły miód pitny w ciepłym miejscu do fermentacji pod uszczelką wodną. Taki miód pitny będzie fermentował równomiernie i spokojnie przez około 4 tygodnie.
miód pitny na drożdżach winnych należy spuścić z osadu po 2 tygodniach fermentacji i odstawić do fermentacji.
gdy fermentacja się zatrzyma, ponownie spuść miód pitny z osadu za pomocą rurki.
miód pitny można karbonizować, tj. gazować, ale można go pozostawić bez zmian i spożywać na sucho.
aby nasycić dwutlenkiem węgla 1 litr miodu pitnego, dodaj 15 gramów fruktozy do butelki. Drożdże tej samej kultury, która była używana do gotowania, rozpuścić w niewielkiej ilości miodu pitnego i dodać dosłownie kilka łyżeczek roztworu do butelki do fruktozy.
wlej miód pitny do butelki, zamknij pokrywkę, wstrząśnij i umieść w piwnicy na 1-6 miesięcy. Im dłużej miód pitny pozostanie w piwnicy, tym będzie smaczniejszy.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Fruktoza - 400 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g