Pikantny domowy miód pitny

napój, który daje ciepło duszy i ciału. Zrób to sam! Długi proces, który nie wymaga od ciebie wysiłku. Tylko cierpliwość, ale potem możesz cieszyć się niesamowitym pikantno-miodowym rozgrzewającym smakiem. Spróbuj!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 21 g
102 kcal
IG: 0 / 5 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 210 D 3 h

do przygotowania sytego-podstawa miodu pitnego (a mianowicie gotowana mieszanka miodu i wody) - miód należy stopić w łaźni wodnej, lekko podgrzać wodę i wymieszać wszystko w odpowiednim garnku do gotowania.

na samym początku gotowania należy zmierzyć ilość płynu w rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając i zbierając powstałą pianę. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum.

po około godzinie gotowania, w zależności od czystości miodu, gdy piana przestanie być intensywnie uwalniana, możesz położyć przyprawy. Aby to zrobić, należy je złożyć w torebkę lub zawiązać w czystą gazę bez zapachu.

po dodaniu przypraw należy dodać wodę do znaku zmierzonego na początku gotowania. Gotuj i gotuj z przyprawami przez 30-40 minut. Następnie zdejmij z ognia i ostudź do 30 stopni.

wygodnie jest umieścić tę ilość płynu do fermentacji w dwóch trzylitrowych słoikach, więc dla odmiany możesz wziąć dwa rodzaje drożdży (na przykład wino i SAF levur) i rozpuścić je w 200 ml nasyconych każdego. Ale możesz wziąć drożdże tego samego rodzaju, rozpuszczając je również w sytości.

W związku z tym wlej sytość do trzylitrowych słoików lub do dowolnego innego naczynia odpowiedniego do fermentacji. Dodaj rozpuszczone drożdże winne i umieść przyszły miód pitny w ciepłym miejscu do fermentacji pod uszczelką wodną. Taki miód pitny będzie fermentował równomiernie i spokojnie przez około 4 tygodnie.

miód pitny na drożdżach winnych należy spuścić z osadu po 2 tygodniach fermentacji i odstawić do fermentacji.

gdy fermentacja się zatrzyma, ponownie spuść miód pitny z osadu za pomocą rurki.

miód pitny można karbonizować, tj. gazować, ale można go pozostawić bez zmian i spożywać na sucho.

aby nasycić dwutlenkiem węgla 1 litr miodu pitnego, dodaj 15 gramów fruktozy do butelki. Drożdże tej samej kultury, która była używana do gotowania, rozpuścić w niewielkiej ilości miodu pitnego i dodać dosłownie kilka łyżeczek roztworu do butelki do fruktozy.

wlej miód pitny do butelki, zamknij pokrywkę, wstrząśnij i umieść w piwnicy na 1-6 miesięcy. Im dłużej miód pitny pozostanie w piwnicy, tym będzie smaczniejszy.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Fruktoza - 400   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy