kucia z jęczmienia perłowego w termosie

słodka owsianka z miodem, orzechami, suszonymi owocami i makiem! Kutya, czyli słodka owsianka z miodem, orzechami, suszonymi owocami i makiem, to danie podawane w Wigilię Bożego Narodzenia i chrzest. Oferuję prosty przepis na bardzo smaczną kutię w termosie, z którym poradzi sobie kucharz na każdym poziomie.
prostosmachnoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 77 % 62 g
398 kcal
IG: 41 / 23 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy jęczmień perłowy, wlewamy do termosu i zalewamy wrzącą wodą (3 części wrzącej wody na 1 część jęczmienia perłowego) na 3 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mak i rodzynki zalej wrzącą wodą, przykryj mak, aby lepiej się rozdrobnić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy nożem lub moździerzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy mak puchnie (minimum po godzinie. ale jest to możliwe przed wyjęciem jęczmienia z termosu) spuść z niego wodę, dodaj łyżeczkę cukru, zmiel go moździerzem, aż pojawi się mleko Makowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z rodzynek też spuszczamy wodę. Dodaj trochę wrzącej wody do miodu, aby stał się bardziej płynny. Po 3 godzinach spuść wodę z jęczmienia jęczmiennego, wlej ją do głębokiego talerza. Dodaj rodzynki, mak, orzechy i miód. Dobrze wymieszaj. Kutia jest gotowa. Smacznego! Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis, Zobacz przepis wideo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy