skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy jęczmień perłowy, wlewamy do termosu i zalewamy wrzącą wodą (3 części wrzącej wody na 1 część jęczmienia perłowego) na 3 godziny.
Krok 2:
Mak i rodzynki zalej wrzącą wodą, przykryj mak, aby lepiej się rozdrobnić.
Krok 3:
Posiekaj orzechy nożem lub moździerzem.
Krok 4:
Kiedy mak puchnie (minimum po godzinie. ale jest to możliwe przed wyjęciem jęczmienia z termosu) spuść z niego wodę, dodaj łyżeczkę cukru, zmiel go moździerzem, aż pojawi się mleko Makowe.
Krok 5:
Z rodzynek też spuszczamy wodę. Dodaj trochę wrzącej wody do miodu, aby stał się bardziej płynny. Po 3 godzinach spuść wodę z jęczmienia jęczmiennego, wlej ją do głębokiego talerza. Dodaj rodzynki, mak, orzechy i miód. Dobrze wymieszaj. Kutia jest gotowa. Smacznego! Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis, Zobacz przepis wideo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g