twaróg czekoladowy Wielkanocny

niesamowita Wielkanoc przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale także twojej rodzinie. Wielkanoc podobała się absolutnie wszystkim krewnym!
FainaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 36 % 17 g
297 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito lub przepuść go przez maszynę do mięsa. Dodaj zmiękczone (nie stopione) masło, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka z cukrem.Dodaj śmietanę.Dodaj nasiona wanilii (jeśli używasz cukru waniliowego, należy go również dodać na tym etapie).Umieść masę na średnim ogniu, zagotuj i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (gotowałem około 5 minut po ugotowaniu).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie masę lekko schłodzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masę jajeczną do twarogu z masłem, wymieszaj.Dodaj czekoladę, wymieszaj.Dodaj orzechy i kandyzowane owoce, dobrze wymieszaj.Przykryj pasochnicę gazą złożoną w dwóch warstwach (jeśli nie ma pasochnicy, możesz użyć nowej doniczki lub durszlaka).Krawędzie gazy powinny zwisać.Rozłóż masę twarogową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń krawędzie. Umieść formę na talerzu lub misce, ponieważ serwatka spłynie.Dostarczyć ładunek (użyłem puszek). Formę wraz z ładunkiem wstawić do lodówki na 12 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie usuń krawędzie gazy, Odwróć kształt, Usuń gazę. Wielkanoc jest gotowa! Możesz podać do stołu! Chrystus Zmartwychwstał! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy