skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito lub przepuść go przez maszynę do mięsa. Dodaj zmiękczone (nie stopione) masło, wymieszaj.
Krok 3:
Wymieszaj jajka z cukrem.Dodaj śmietanę.Dodaj nasiona wanilii (jeśli używasz cukru waniliowego, należy go również dodać na tym etapie).Umieść masę na średnim ogniu, zagotuj i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (gotowałem około 5 minut po ugotowaniu).
Krok 4:
Następnie masę lekko schłodzić.
Krok 5:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 6:
Dodaj masę jajeczną do twarogu z masłem, wymieszaj.Dodaj czekoladę, wymieszaj.Dodaj orzechy i kandyzowane owoce, dobrze wymieszaj.Przykryj pasochnicę gazą złożoną w dwóch warstwach (jeśli nie ma pasochnicy, możesz użyć nowej doniczki lub durszlaka).Krawędzie gazy powinny zwisać.Rozłóż masę twarogową.
Krok 7:
Zawiń krawędzie. Umieść formę na talerzu lub misce, ponieważ serwatka spłynie.Dostarczyć ładunek (użyłem puszek). Formę wraz z ładunkiem wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 8:
Następnie usuń krawędzie gazy, Odwróć kształt, Usuń gazę. Wielkanoc jest gotowa! Możesz podać do stołu! Chrystus Zmartwychwstał! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g