chmielowe jabłka w winie na deser

niezwykły, piękny, oryginalny deser na świąteczny stół! Przygotowanie tego deseru zajmie ci dużo czasu, ale uwierz mi - warto! Im dłużej jabłka leżą w marynacie winnej, tym smaczniejsze stają się. Dlatego jeśli zamierzasz podać deser na świąteczny obiad, lepiej przygotować go z wyprzedzeniem, trzy dni wcześniej. Uwierz mi, masz zapewnioną furię gości!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 21 g
113 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To są jabłka, które bierzemy i wino. Gruziński pasuje idealnie, choć trochę drogi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje jabłka, przeciąć na pół, zachowując łodygę, jeśli jest. Delikatnie oczyść środek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łączymy je, nadając kształt całego jabłka. Włóż do głębokiego rondla lub rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij jabłka winem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i trzymamy przy słabym bulgotaniu przez 15 minut, od czasu do czasu polewając winem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie przenieś jabłka do szklanej salaterki, w której będziemy podawać i napełniać marynatą. Jeśli masz bardzo pachnący cynamon, wyjmij go. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki, w najdalszym zakątku!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zapominamy o jabłkach na kilka dni, możesz nawet na tydzień. A potem zaskakujemy wszystkich gości! Takie piękno się okazuje!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszne, pachnące, chmielowe! Nawiasem mówiąc, pozostałą marynatę można wykorzystać do przygotowania grzanego wina. I możesz użyć razem z jabłkami. Miłego gotowania!

po raz pierwszy zrobiłam taki deser na urodziny. Tak więc goście przez cały rok wspominali i zastanawiali się, czy ten przysmak będzie na następne święto! A teraz ten przepis stał się naszą tradycją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy