skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To są jabłka, które bierzemy i wino. Gruziński pasuje idealnie, choć trochę drogi.
Krok 2:
Moje jabłka, przeciąć na pół, zachowując łodygę, jeśli jest. Delikatnie oczyść środek.
Krok 3:
Łączymy je, nadając kształt całego jabłka. Włóż do głębokiego rondla lub rondla.
Krok 4:
Dodaj cukier i przyprawy.
Krok 5:
Napełnij jabłka winem.
Krok 6:
Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i trzymamy przy słabym bulgotaniu przez 15 minut, od czasu do czasu polewając winem.
Krok 7:
Ostrożnie przenieś jabłka do szklanej salaterki, w której będziemy podawać i napełniać marynatą. Jeśli masz bardzo pachnący cynamon, wyjmij go. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki, w najdalszym zakątku!
Krok 8:
Zapominamy o jabłkach na kilka dni, możesz nawet na tydzień. A potem zaskakujemy wszystkich gości! Takie piękno się okazuje!
Krok 9:
Pyszne, pachnące, chmielowe! Nawiasem mówiąc, pozostałą marynatę można wykorzystać do przygotowania grzanego wina. I możesz użyć razem z jabłkami. Miłego gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g