kanapki owocowe z truskawkami

pyszna i piękna przekąska owocowa dla dorosłych i małych dzieci. Świetny przepis. Piękna dekoracja każdego świątecznego stołu.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 15 g
62 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i umyj owoce. Obierz banana i pokrój go na kawałki o wysokości 2 centymetrów. Posyp plasterki banana sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, aby się nie ściemniał.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy szpikulec (lub wykałaczkę) w kawałki banana. Na wierzch kładziemy liść mięty i truskawki.

jeśli kanapki są przygotowywane dla dzieci, możesz je udekorować. Rysując na nim na przykład uśmiechnięte twarze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy