Sałatka z rukolą i truskawkami i serem

niezwykła sałatka bogata w błonnik i witaminę C. sałatka okazuje się bardzo jasna i świąteczna. Smak jest bogaty. Jeśli nie lubisz lub nie możesz znaleźć rukoli, możesz zastąpić ją mieszanką innych sałatek, będzie nieco inny smak, ale też bardzo smaczny! Jeśli truskawki są lekko kwaśne, lepiej dodać trochę cukru do dressingu, co pomoże zmiękczyć smak sałatki.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 44 % 8 g
119 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

przygotowanie sałatki zajmie nam bardzo mało czasu. Lepiej przygotować sałatkę w porcjach, a nie we wspólnych naczyniach. Umyj rukolę, osusz i połóż na talerzu. Truskawki czyścimy i kroimy w plasterki. Odkładamy kilka jagód na bok, potrzebujemy ich do przygotowania sosu. Rozłóż pokrojone truskawki na rukoli. Ser (nawiasem mówiąc, możesz wziąć dowolny ser-twardy, miękki, jeśli weźmiesz twardy ser, lepiej pokroić go na cienkie talerze, miałem mozzarellę) również pokroić w kostkę i wysłać na talerz. Aby zasmażać truskawki w puree ziemniaczanym (można je przetrzeć przez sito), dodać olej, pieprz, sól, wszystko dokładnie wymieszać, aż będzie gładkie. Możesz również dodać trochę cukru do sosu. Polej sałatkę naszym sosem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy