Sałatka z rukolą i truskawkami i serem
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowanie sałatki zajmie nam bardzo mało czasu. Lepiej przygotować sałatkę w porcjach, a nie we wspólnych naczyniach. Umyj rukolę, osusz i połóż na talerzu. Truskawki czyścimy i kroimy w plasterki. Odkładamy kilka jagód na bok, potrzebujemy ich do przygotowania sosu. Rozłóż pokrojone truskawki na rukoli. Ser (nawiasem mówiąc, możesz wziąć dowolny ser-twardy, miękki, jeśli weźmiesz twardy ser, lepiej pokroić go na cienkie talerze, miałem mozzarellę) również pokroić w kostkę i wysłać na talerz. Aby zasmażać truskawki w puree ziemniaczanym (można je przetrzeć przez sito), dodać olej, pieprz, sól, wszystko dokładnie wymieszać, aż będzie gładkie. Możesz również dodać trochę cukru do sosu. Polej sałatkę naszym sosem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g