domowe wino z melona

słodki, oryginalny, bogaty smak. Zdecydowanie warto spróbować! Łatwość przygotowania Dość specyficzne w smaku domowe wino z melona.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 33 g
124 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 1 h
do robienia domowego wina z melona używa się tylko najsłodszych i najbardziej aromatycznych owoców, ponieważ w przeciwnym razie otrzymasz świeży, niezdatny do spożycia napój.
Nie można uratować smaku wina melonowego poprzez dodanie cukru.
najczęściej melony otrzymują słodkie, wzmocnione wina. Nie zaleca się gotowania win stołowych z melona-smak jest zbyt specyficzny.
owoce melona są dokładnie myte, skórka jest cięta, nasiona są usuwane.
jeśli te części nie zostaną usunięte, smak wina będzie bardzo ostry i nieprzyjemny.
melony kroimy na kawałki i siekamy. Do mielenia radzę użyć blendera.
powstały sok umieszcza się w szklanej butelce przygotowanej do fermentacji. Wlej cukier, a następnie dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie.
aby rozweselić proces fermentacji, dodaj trochę amoniaku.
po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji wino jest filtrowane, smakowane. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i butelkuj.
przy dłuższym przechowywaniu smak wina znacznie się poprawia.
nawiasem mówiąc, zamiast amoniaku możesz użyć zakwasu do wina z malin lub truskawek.
podczas gotowania należy ściśle przestrzegać przepisu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z melona - 15   kcal/100g

Podobne przepisy