domowe wino z melona
skład / składniki
60
porcje:
metoda gotowania
do robienia domowego wina z melona używa się tylko najsłodszych i najbardziej aromatycznych owoców, ponieważ w przeciwnym razie otrzymasz świeży, niezdatny do spożycia napój.
Nie można uratować smaku wina melonowego poprzez dodanie cukru.
najczęściej melony otrzymują słodkie, wzmocnione wina. Nie zaleca się gotowania win stołowych z melona-smak jest zbyt specyficzny.
owoce melona są dokładnie myte, skórka jest cięta, nasiona są usuwane.
jeśli te części nie zostaną usunięte, smak wina będzie bardzo ostry i nieprzyjemny.
melony kroimy na kawałki i siekamy. Do mielenia radzę użyć blendera.
powstały sok umieszcza się w szklanej butelce przygotowanej do fermentacji. Wlej cukier, a następnie dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie.
aby rozweselić proces fermentacji, dodaj trochę amoniaku.
po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji wino jest filtrowane, smakowane. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i butelkuj.
przy dłuższym przechowywaniu smak wina znacznie się poprawia.
nawiasem mówiąc, zamiast amoniaku możesz użyć zakwasu do wina z malin lub truskawek.
podczas gotowania należy ściśle przestrzegać przepisu.
Nie można uratować smaku wina melonowego poprzez dodanie cukru.
najczęściej melony otrzymują słodkie, wzmocnione wina. Nie zaleca się gotowania win stołowych z melona-smak jest zbyt specyficzny.
owoce melona są dokładnie myte, skórka jest cięta, nasiona są usuwane.
jeśli te części nie zostaną usunięte, smak wina będzie bardzo ostry i nieprzyjemny.
melony kroimy na kawałki i siekamy. Do mielenia radzę użyć blendera.
powstały sok umieszcza się w szklanej butelce przygotowanej do fermentacji. Wlej cukier, a następnie dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie.
aby rozweselić proces fermentacji, dodaj trochę amoniaku.
po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji wino jest filtrowane, smakowane. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i butelkuj.
przy dłuższym przechowywaniu smak wina znacznie się poprawia.
nawiasem mówiąc, zamiast amoniaku możesz użyć zakwasu do wina z malin lub truskawek.
podczas gotowania należy ściśle przestrzegać przepisu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z melona - 15 kcal/100g