skład / składniki
metoda gotowania
usuń nasiona z wiśni i zmiażdż jagody.
do powstałego przecieru jagodowego dodaj wodę w stosunku 1: 1, a następnie liść laurowy, goździki i cukier według własnego gustu.
gotujemy powstałą mieszaninę na ogniu, okresowo usuwając powstałą piankę.
gdy gotowana mieszanina ostygnie, umieszcza się ją pod prasą.
wyciśnięte jagody rozcieńcza się wodą i ponownie umieszcza pod prasą.
wszystkie soki powstałe w wyniku prasowania miesza się i wlewa do przygotowanego pojemnika (najczęściej używa się szklanej butelki lub dużego słoika).
po czterech dniach wino jest klarowane białkiem jaja i butelkowane.
wino jest wreszcie gotowe za dwa tygodnie.
nie należy zbierać takiego wina w dużych ilościach, ponieważ ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g