wino owocowe z czereśni z liściem laurowym i goździkami

słodko-kwaśny smak nie pozostawi obojętnym Ciebie i Twoich bliskich! Do przygotowania wina z wiśni można użyć dowolnych odmian jagód: żółtej, białej, czarnej lub różowej. Gotowe wino ma doskonały aromat, ale takie wino może okazać się dość świeże. Najczęściej, aby poprawić smak wina z wiśni, jagodę miesza się z porzeczkami lub wiśniami. Ponadto, aby uzyskać bogaty smak, użyj garbnika lub kwasu cytrynowego. Zwracam uwagę na przepis na wino z wiśni z dodatkiem liścia laurowego i goździków.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 51 % 27 g
323 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 28 D 2 h

usuń nasiona z wiśni i zmiażdż jagody.
do powstałego przecieru jagodowego dodaj wodę w stosunku 1: 1, a następnie liść laurowy, goździki i cukier według własnego gustu.
gotujemy powstałą mieszaninę na ogniu, okresowo usuwając powstałą piankę.
gdy gotowana mieszanina ostygnie, umieszcza się ją pod prasą.
wyciśnięte jagody rozcieńcza się wodą i ponownie umieszcza pod prasą.
wszystkie soki powstałe w wyniku prasowania miesza się i wlewa do przygotowanego pojemnika (najczęściej używa się szklanej butelki lub dużego słoika).
po czterech dniach wino jest klarowane białkiem jaja i butelkowane.
wino jest wreszcie gotowe za dwa tygodnie.
nie należy zbierać takiego wina w dużych ilościach, ponieważ ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy