domowe wino z niebieskich winogron
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
zebrane jagody należy natychmiast przetworzyć, ponieważ długotrwałe przechowywanie winogron nie jest zalecane.
umieść winogrona w emaliowanym pojemniku i zmiażdż jagody, aż powstanie puree.
możesz odcedzić cały sok z winogron za pomocą durszlaka lub sita.
powstały sok umieszcza się w szklanym pojemniku o wymaganej wielkości (słoik lub butelka), a butelkę należy napełnić około 2/3 części, aby pozostawić miejsce na fermentację.
zamykamy Pojemnik bramą wodną.
proces fermentacji wina powinien odbywać się w chłodnym miejscu (temperatura około 5 stopni powyżej zera), chronionym przed światłem słonecznym. Idealna jest piwnica lub Piwnica.
po 2-3 miesiącach wino wytwarza naturalny osad i jest uważane za całkowicie gotowe do spożycia wytrawne wino stołowe.
jeśli wolisz wina deserowe, powstałe wino jest odsączane, odfiltrowując osad do nowego pojemnika. Dodaj cukier w ilości 150 gramów na litr wina.
butelka jest ponownie zamknięta i pozostawiona na miesiąc.
gotowe domowe wino z niebieskich winogron butelkujemy i przechowujemy w lodówce.
umieść winogrona w emaliowanym pojemniku i zmiażdż jagody, aż powstanie puree.
możesz odcedzić cały sok z winogron za pomocą durszlaka lub sita.
powstały sok umieszcza się w szklanym pojemniku o wymaganej wielkości (słoik lub butelka), a butelkę należy napełnić około 2/3 części, aby pozostawić miejsce na fermentację.
zamykamy Pojemnik bramą wodną.
proces fermentacji wina powinien odbywać się w chłodnym miejscu (temperatura około 5 stopni powyżej zera), chronionym przed światłem słonecznym. Idealna jest piwnica lub Piwnica.
po 2-3 miesiącach wino wytwarza naturalny osad i jest uważane za całkowicie gotowe do spożycia wytrawne wino stołowe.
jeśli wolisz wina deserowe, powstałe wino jest odsączane, odfiltrowując osad do nowego pojemnika. Dodaj cukier w ilości 150 gramów na litr wina.
butelka jest ponownie zamknięta i pozostawiona na miesiąc.
gotowe domowe wino z niebieskich winogron butelkujemy i przechowujemy w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g