domowe wino z niebieskich winogron

pyszne, pachnące, przytulne w domu z takim winem! Myślę, że na świecie nie ma lepszego wina niż wino domowe. Domowe wino z niebieskich winogron ma niepowtarzalny bogaty smak i aromat jagód. Przepis na domowe wino z niebieskich winogron jest dość prosty, ale wymaga starannego przestrzegania technologii i dużej ilości czasu.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
160 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
zebrane jagody należy natychmiast przetworzyć, ponieważ długotrwałe przechowywanie winogron nie jest zalecane.
umieść winogrona w emaliowanym pojemniku i zmiażdż jagody, aż powstanie puree.
możesz odcedzić cały sok z winogron za pomocą durszlaka lub sita.
powstały sok umieszcza się w szklanym pojemniku o wymaganej wielkości (słoik lub butelka), a butelkę należy napełnić około 2/3 części, aby pozostawić miejsce na fermentację.
zamykamy Pojemnik bramą wodną.
proces fermentacji wina powinien odbywać się w chłodnym miejscu (temperatura około 5 stopni powyżej zera), chronionym przed światłem słonecznym. Idealna jest piwnica lub Piwnica.
po 2-3 miesiącach wino wytwarza naturalny osad i jest uważane za całkowicie gotowe do spożycia wytrawne wino stołowe.
jeśli wolisz wina deserowe, powstałe wino jest odsączane, odfiltrowując osad do nowego pojemnika. Dodaj cukier w ilości 150 gramów na litr wina.
butelka jest ponownie zamknięta i pozostawiona na miesiąc.
gotowe domowe wino z niebieskich winogron butelkujemy i przechowujemy w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy