domowe wino jagodowe

co może zadowolić bardziej niż kieliszek wina jagodowego na letni wieczór? Dość skomplikowany przepis na domowe wino z jagód. Niewielu z moich znajomych to robi, a jagody są dość trudne do zdobycia w naszym regionie.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 46 g
186 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
fermentacji. Wykonanie go jest dość łatwe, jeśli już zajmowałeś się produkcją wina lub masz dostęp do "World Wide Web".
przepis dla winiarzy jest również dość prosty.
jagody są sortowane, myte i suszone. Następnie jagody należy zmielić. Najłatwiej to zrobić za pomocą blendera lub robota kuchennego.
zagotuj syrop z wody i cukru. Następnie część jeszcze gorącego syropu cukrowego wlać posiekaną miętę i skórkę z cytryny. Ostudzić powstałą mieszaninę i pozostały syrop.
gdy syrop całkowicie ostygnie, umieść puree jagodowe, miętę ze skórką i syrop w gotowym pojemniku.
dokładnie wymieszaj mieszaninę i pozostaw do fermentacji przez tydzień w temperaturze pokojowej, regularnie mieszając.
po 7 dniach wlej osiadły płyn do innego pojemnika z zamkiem wodnym.
w tej formie pozostawiamy płyn na kolejny tydzień do dalszego procesu fermentacji.
gotowe domowe wino jagodowe wlewa się do butelek i przechowuje do pierwszego użycia przez 3-4 miesiące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy