wino z suszonych śliwek
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przygotowujemy trzylitrowy słoik z wyprzedzeniem. Zostanie w nim przygotowane domowe wino ze śliwek. Nasz przepis powie Ci, jak zrobić lekki, niskoalkoholowy napój jagodowy.
zacznie się od włożenia suszonych śliwek do słoika i posypania cukrem na wierzchu. Zawartość słoika następnie całkowicie zalewamy czystą wodą, w której cukier powinien się stopić. Zamykamy słoik plastikową pokrywką i robimy w nim dziurę do wentylacji.
zostawiamy puszkę suszonych śliwek gdzieś w ciepłym kącie na cały miesiąc. Po miesiącu odfiltrowujemy płyn z owoców i wlewamy lekkie domowe wino do butelek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g