wino z suszonych śliwek

najprostszy przepis na pyszne domowe wino! Domowe wino z suszonych śliwek ma dość specyficzny smak, podoba mi się.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
97 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 15 min

przygotowujemy trzylitrowy słoik z wyprzedzeniem. Zostanie w nim przygotowane domowe wino ze śliwek. Nasz przepis powie Ci, jak zrobić lekki, niskoalkoholowy napój jagodowy.

zacznie się od włożenia suszonych śliwek do słoika i posypania cukrem na wierzchu. Zawartość słoika następnie całkowicie zalewamy czystą wodą, w której cukier powinien się stopić. Zamykamy słoik plastikową pokrywką i robimy w nim dziurę do wentylacji.

zostawiamy puszkę suszonych śliwek gdzieś w ciepłym kącie na cały miesiąc. Po miesiącu odfiltrowujemy płyn z owoców i wlewamy lekkie domowe wino do butelek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy