Nalewka malinowa

świeże truskawki to niewyczerpane źródło wspaniałych przepisów! Nalewka malinowa zachwyci Cię, zwłaszcza jeśli lubisz alkohole.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 17 g
94 kcal
IG: 65 / 0 / 35

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 1 h 15 min
bierzemy starannie wybrane maliny. Przez wybrane rozumie się, że nie ma wśród nich mocno wgniecionych lub wyraźnie ospałych malin. Pozbywamy się ogonów. Czyste maliny wkładamy do dużego pojemnika, do którego dodajemy również cukier. Cukier powinien leżeć na jagodach. Polej naszą kupę malin wódką. Pozwól mu parzyć przez godzinę.
następnym krokiem jest wymieszanie później jagód i przeniesienie ich do słoików wraz z wódką i cukrem. Trzymamy ich tam przez miesiąc. Uważaj, aby pokrywki spoczywały Ciasno na słoikach, a same słoiki znajdowały się w nieoświetlonym kącie.
minął miesiąc-filtruj płyn i wlewaj do butelek. Zamykamy butelki. Likier malinowy można już pić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy