nalewka malinowa
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
bierzemy starannie wybrane maliny. Przez wybrane rozumie się, że nie ma wśród nich mocno wgniecionych lub wyraźnie ospałych malin. Pozbywamy się ogonów. Czyste maliny wkładamy do dużego pojemnika, do którego dodajemy również cukier. Cukier powinien leżeć na jagodach. Polej naszą kupę malin wódką. Pozwól mu parzyć przez godzinę.
następnym krokiem jest wymieszanie później jagód i przeniesienie ich do słoików wraz z wódką i cukrem. Trzymamy ich tam przez miesiąc. Uważaj, aby pokrywki spoczywały Ciasno na słoikach, a same słoiki znajdowały się w nieoświetlonym kącie.
minął miesiąc-filtruj płyn i wlewaj do butelek. Zamykamy butelki. Likier malinowy można już pić.
następnym krokiem jest wymieszanie później jagód i przeniesienie ich do słoików wraz z wódką i cukrem. Trzymamy ich tam przez miesiąc. Uważaj, aby pokrywki spoczywały Ciasno na słoikach, a same słoiki znajdowały się w nieoświetlonym kącie.
minął miesiąc-filtruj płyn i wlewaj do butelek. Zamykamy butelki. Likier malinowy można już pić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g