nalewka z cytryną wódka truskawka
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować nalewkę z truskawek, jagody należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku. Wlej jagody do szklanej butelki, przykryj cukrem, aby wypuściły sok. Następnie wlej wódkę i moczyć przez 6 tygodni. Możesz okresowo wstrząsać. Następnie odcedź nalewkę, dodaj sok z cytryny, cynamon i nalegaj na 2 tygodnie. Następnie przefiltruj powstałą nalewkę (można to zrobić za pomocą tkaniny lnianej złożonej w kilku warstwach) z zanieczyszczeń, butelkowanej i przechowywanej przez trzy miesiące. Wydajność wynosi około 3 l. jagody można następnie wykorzystać do pieczenia. Nalewkę truskawkową podawać z lodem lub dodawać do koktajli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g