Nalewka z cytryną wódka truskawka

jeden z najlepszych drinków na świąteczny stół! Ten wspaniały przepis został wypróbowany przeze mnie na więcej niż jedno wakacje, okazuje się pyszny i na pewno będziesz pewien, że bez chemii. Przepis na tę truskawkową nalewkę pochodzi z Polski. Uzyskuje się go z bogatym Truskawkowym smakiem i aromatem oraz lekką nutą cytryny.
EVGENIUSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
133 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

aby przygotować nalewkę z truskawek, jagody należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku. Wlej jagody do szklanej butelki, przykryj cukrem, aby wypuściły sok. Następnie wlej wódkę i moczyć przez 6 tygodni. Możesz okresowo wstrząsać. Następnie odcedź nalewkę, dodaj sok z cytryny, cynamon i nalegaj na 2 tygodnie. Następnie przefiltruj powstałą nalewkę (można to zrobić za pomocą tkaniny lnianej złożonej w kilku warstwach) z zanieczyszczeń, butelkowanej i przechowywanej przez trzy miesiące. Wydajność wynosi około 3 l. jagody można następnie wykorzystać do pieczenia. Nalewkę truskawkową podawać z lodem lub dodawać do koktajli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy