Likier jagodowy

słodki likier oparty na najzdrowszych jagodach. Smacznie.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
144 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 11 D 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
umyte i wysuszone jagody włożyć do 3-litrowego słoika, zalać wódką i pozostawić na 3-4 dni.
przełóż jagody przez sito.
zagotuj syrop z cukru i wody. Dodaj do niego jagody i gotuj przez 10 minut.
Syrop z jagodami ostudzić.
za pomocą tłuczka zmiażdż jagody w puree. Odcedź syrop. Wyrzuć jagody.
połącz syrop z wódką, wlej do 3-litrowego słoika i pozostaw do zaparzenia na tydzień.
odcedź gotowy Likier i butelkuj go.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy