Likier jagodowy
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyte i wysuszone jagody włożyć do 3-litrowego słoika, zalać wódką i pozostawić na 3-4 dni.
przełóż jagody przez sito.
zagotuj syrop z cukru i wody. Dodaj do niego jagody i gotuj przez 10 minut.
Syrop z jagodami ostudzić.
za pomocą tłuczka zmiażdż jagody w puree. Odcedź syrop. Wyrzuć jagody.
połącz syrop z wódką, wlej do 3-litrowego słoika i pozostaw do zaparzenia na tydzień.
odcedź gotowy Likier i butelkuj go.
przełóż jagody przez sito.
zagotuj syrop z cukru i wody. Dodaj do niego jagody i gotuj przez 10 minut.
Syrop z jagodami ostudzić.
za pomocą tłuczka zmiażdż jagody w puree. Odcedź syrop. Wyrzuć jagody.
połącz syrop z wódką, wlej do 3-litrowego słoika i pozostaw do zaparzenia na tydzień.
odcedź gotowy Likier i butelkuj go.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g