krem z białej czekolady
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Zmiel białą czekoladę, włóż do miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej;
2. W rondelku zagotuj śmietanę z dodatkiem liści mięty (umyj je wcześniej), zdejmij z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10-15 minut. Po usunięciu liści.
3. Wlej gorącą śmietanę miętową do rozpuszczonej czekolady, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Po dodaniu puree truskawkowego i wymieszaniu trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Przed użyciem ubij.
1. Zmiel białą czekoladę, włóż do miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej;
2. W rondelku zagotuj śmietanę z dodatkiem liści mięty (umyj je wcześniej), zdejmij z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10-15 minut. Po usunięciu liści.
3. Wlej gorącą śmietanę miętową do rozpuszczonej czekolady, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Po dodaniu puree truskawkowego i wymieszaniu trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Przed użyciem ubij.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g