kurczak z winem czosnkowym i cytrynami

soczysty i pachnący kurczak rozjaśni Twój świąteczny stół! Smak, sposób przygotowania. W rękawie kurczak okazał się piękny i smaczny.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

umyty, odsączony kurczak natrzeć solą, pieprzem, papryką na zewnątrz i wewnątrz. Pokrój cytrynę wzdłuż na 4 części, cebulę na pół.
włóż kawałek cytryny i cebuli, liść laurowy do przygotowanego kurczaka.
posmaruj kurczaka olejem roślinnym (spowoduje to rumieniec podczas pieczenia), polej winem.
zawiąż nogi sznurkiem lub ciasnym kawałkiem folii.
włóż kurczaka do rękawa, a obok rękawa pozostałą cytrynę, cebulę, czosnek.
owinąć rękaw, piec w temperaturze 200 stopni przez około półtorej godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy