Kurczak z winem czosnkowym i cytrynami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyty, odsączony kurczak natrzeć solą, pieprzem, papryką na zewnątrz i wewnątrz. Pokrój cytrynę wzdłuż na 4 części, cebulę na pół.
włóż kawałek cytryny i cebuli, liść laurowy do przygotowanego kurczaka.
posmaruj kurczaka olejem roślinnym (spowoduje to rumieniec podczas pieczenia), polej winem.
zawiąż nogi sznurkiem lub ciasnym kawałkiem folii.
włóż kurczaka do rękawa, a obok rękawa pozostałą cytrynę, cebulę, czosnek.
owinąć rękaw, piec w temperaturze 200 stopni przez około półtorej godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g