Tort Uroczysty

niesamowicie pyszne ciasto! Rozpieszczaj swoich bliskich. Uroczysty tort to prawdziwa dekoracja stołu, rozkosz dla oczu i pyszności!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 42 g
318 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

do miski wkładamy jajka, miód, cukier, sodę i masło i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie umieść miskę w łaźni wodnej, ciągle mieszając, pozwól cukierowi,miodowi,olejowi się rozpuścić. Wyjmujemy miskę z wanny i dzielimy masę na dwie równe części, dodajemy kakao do jednej z nich i mieszamy, aż będzie gładka. Teraz przychodzi ważny moment, zaczynamy dodawać trochę mąki (robimy to dwa razy, osobno dla ciemnej i jasnej masy), za każdym razem dobrze ugniatając.

gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na stole posypanym mąką i ugniataj, stale dodając trochę mąki, aż powstanie ciasto ,które można rozwałkować. W ten sposób zagniatamy ciemne i jasne ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części (liczba części zależy od wielkości ciasta). Bierzemy jedną część i zwijamy (chcesz okrągłe ciasto, wycinamy ciasto za pomocą formy lub talerza) i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 gr. 4-7 minut, to zależy od twojego piekarnika. a teraz przystępujemy do przygotowania kremu.

w tym celu zmiel jajka z cukrem, a następnie dodaj mleko i mąkę, ubij trzepaczką. Masę tę kładziemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje, ale nie doprowadzamy do silnego zgęstnienia, a następnie ciasta są słabo nasycone, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Pozwól kremowi ostygnąć, przykrywając folią, aby nie powstała skorupa. Dodaj zmiękczone masło do schłodzonego kremu i ubij. Krem jest gotowy.

teraz przystępujemy do montażu ciasta. Ciasta, na przemian ciemne i jasne, smarujemy kremem, a na wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami. Nie smaruj górnego ciasta kremem. Teraz gotujemy glazurę, w tym celu mieszamy cukier,kakao, mleko i gotujemy, aż zgęstnieje, a następnie dodajemy masło. Ciasto pokrywamy lukrem i wysyłamy do namoczenia, a w tym czasie przygotowujemy dekoracje karmelowe. Ciasto dekorujemy nitkami karmelowymi i pęcherzycą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy