skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do miski wkładamy jajka, miód, cukier, sodę i masło i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie umieść miskę w łaźni wodnej, ciągle mieszając, pozwól cukierowi,miodowi,olejowi się rozpuścić. Wyjmujemy miskę z wanny i dzielimy masę na dwie równe części, dodajemy kakao do jednej z nich i mieszamy, aż będzie gładka. Teraz przychodzi ważny moment, zaczynamy dodawać trochę mąki (robimy to dwa razy, osobno dla ciemnej i jasnej masy), za każdym razem dobrze ugniatając.
gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na stole posypanym mąką i ugniataj, stale dodając trochę mąki, aż powstanie ciasto ,które można rozwałkować. W ten sposób zagniatamy ciemne i jasne ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części (liczba części zależy od wielkości ciasta). Bierzemy jedną część i zwijamy (chcesz okrągłe ciasto, wycinamy ciasto za pomocą formy lub talerza) i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 gr. 4-7 minut, to zależy od twojego piekarnika. a teraz przystępujemy do przygotowania kremu.
w tym celu zmiel jajka z cukrem, a następnie dodaj mleko i mąkę, ubij trzepaczką. Masę tę kładziemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje, ale nie doprowadzamy do silnego zgęstnienia, a następnie ciasta są słabo nasycone, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Pozwól kremowi ostygnąć, przykrywając folią, aby nie powstała skorupa. Dodaj zmiękczone masło do schłodzonego kremu i ubij. Krem jest gotowy.
teraz przystępujemy do montażu ciasta. Ciasta, na przemian ciemne i jasne, smarujemy kremem, a na wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami. Nie smaruj górnego ciasta kremem. Teraz gotujemy glazurę, w tym celu mieszamy cukier,kakao, mleko i gotujemy, aż zgęstnieje, a następnie dodajemy masło. Ciasto pokrywamy lukrem i wysyłamy do namoczenia, a w tym czasie przygotowujemy dekoracje karmelowe. Ciasto dekorujemy nitkami karmelowymi i pęcherzycą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g