ciasto & amp; quot; prezent & amp; quot;
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
Krok 9:
Krok 10:
Krok 11:
Krok 12:
Krok 13:
Krok 14:
Krok 15:
Krok 16:
Krok 17:
Krok 18:
Krok 19:
Krok 20:
Krok 21:
Krok 22:
Krok 23:
Krok 24:
Krok 25:
Krok 26:
Krok 27:
Krok 28:
Krok 29:
Krok 30:
Krok 31:
Krok 32:
Krok 33:
Krok 34:
Krok 35:
Krok 36:
Krok 37:
Krok 38:
Krok 39:
Krok 40:
Krok 41:
Krok 42:
Krok 43:
BAZA BISZKOPT ORZECHOWY:
1.Ubij jajka mikserem z dużą prędkością, aż objętość wzrośnie trzykrotnie (ubijaj przez 8 minut).
2. Nie przestając ubijać stopniowo, dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 8 minut.
3. Ostrożnie i stopniowo wprowadzaj zmielone orzechy i mieszaj szpatułką od dołu do góry.
4. Mąkę należy przesiać, wymieszać z wanilią i proszkiem do pieczenia i stopniowo wprowadzać do mieszanki jajecznej, mieszając szpatułką od dołu do góry w kółko (ciasto może trochę spaść).
5. Wlać masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy i piec w 160c - 40-50 minut. NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA!!!
6. Gotowy biszkopt pozostawić do ostygnięcia w piekarniku, otwierając drzwi.
7. Uwolnij całkowicie schłodzony biszkopt z formy, ostrożnie przycinając krawędź ostrym nożem do głębokości i w kółko. Piec w formie o średnicy 23 cm, należy wyciąć podstawę o średnicy 19 cm wgłębieniem, pokroić biszkopt na dwa ciasta (potrzebujemy jednego ciasta). Odłożyć.
biszkopt na boki (blacha do pieczenia 23x33 cm. wyłożona papierem do pieczenia) :
1) kolorowy biszkopt (do napisu):
1. Ubij białka z cukrem i rozcieńczonym barwnikiem w wodzie w puszystą pianę. Wymieszaj żółtka i ubij masę mikserem na niskich obrotach. Dodaj przesianą mąkę i skrobię do masy, wymieszaj wszystko szpatułką, aż będzie gładkie.
2. Przenieś ciasto do Kornetki lub torby cukierniczej i umieść napis gratulacyjny, włóż do zamrażarki na 20-25 minut, aby napis stwardniał.
2) Biały biszkopt (podstawa):
1. Ubij białka z cukrem i zimną wodą w puszystą pianę. Wymieszaj żółtka i ubij masę mikserem na niskich obrotach. Do masy wprowadzić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i wanilinę, wszystko wymieszać szpatułką, aż będzie gładkie.
2. Wyjmij blachę do pieczenia z zamrażarki i napełnij zamrożony napis ciastem. Delikatnie rozprowadź ciasto, działaj szybko, w przeciwnym razie ciasto unosi się. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C-10-13 minut. Skup się na swoim piekarniku!
3. Gotowy biszkopt z napisem natychmiast przenieś papierem na przygotowaną powierzchnię i usuń papier. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zmierz wysokość 7,5 cm (Wysokość boku formy) i odetnij paski o żądanej długości.
4. W dzielonym okrągłym kształcie o średnicy 20 cm odsłonić boki herbatnika z napisem. I umieść biszkopt orzechowy na dnie formy, aby nie było szczeliny między nim a biszkoptem - ścianą boczną. Odłóż na bok.
GALARETKA WINOGRONOWA:
gotowałem z wyprzedzeniem.
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, pozwól jej pęcznieć. Rozpuścić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
2. Lekko podgrzej sok i wstrzyknij żelatynę. Wlać do płaskiej okrągłej formy pokrytej folią spożywczą, włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
MUS Z GOTOWANEGO SKONDENSOWANEGO MLEKA:
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, pozwól jej pęcznieć.
2. Ubij śmietanę do uzyskania stabilnych kształtów i wstaw do lodówki, aż będzie używana.
3. Ubij żółtka z cukrem, aż będą blade.
4. Umieść miskę żółtek i cukru w gorącej kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Możesz sprawdzić gotowość w następujący sposób: zanurz drewnianą łyżkę w śmietanie i wyjmij. Jeśli przeciągniesz palcem po łyżce, ślad pozostanie czysty i nie wypełni się płynem - oznacza to, że krem jest gotowy.
5. Gdy mieszanina jest gorąca, dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, po wprowadzeniu gotowanego skondensowanego mleka wymieszaj, aż będzie gładkie.
6. Następnie dodaj bitą śmietanę i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki, aby trochę zgęstnieć.
MUS ŚMIETANKOWY:
1. Żelatyna z zimną przegotowaną wodą i pozostawić do spęcznienia. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej(nie gotuj!).
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać 1/4 szklanki wody i lekko ubić trzepaczką;
3. Umieść miskę z ubitymi żółtkami w łaźni wodnej i przy niewielkim gotowaniu gotuj, mieszając trzepaczką, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą (masa z żółtkami powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca);
4. Wyjmij miskę z żółtkami z kąpieli wodnej i ciągle ubijając trzepaczką ostudź do temperatury pokojowej (aby przyspieszyć proces, miskę można postawić na lodzie);
5. Ubij śmietanę na stabilne szczyty(nie przerywaj!)
6. Do mieszanki jajecznej dodać bitą śmietanę, lekko ubić trzepaczką;
7. Wlej żelatynę do kremowej mieszanki jajecznej cienkim strumieniem, lekko ubij trzepaczką. Odstawić na bok do użycia.
Dekoracja:
1. Talerze z temperowanej czekolady pokryte złotym barwnikiem spożywczym.
konieczne jest temperowanie gorzkiej czekolady (78% zawartości masła kakaowego). Posiekaj gorzką czekoladę nożem i temperuj, czyli rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej 3/4 czekolady do t \ u003d 45-48 ° C. w rozpuszczonej czekoladzie wprowadź resztki czekolady w częściach, ciągle ugniatając łopatką, temperatura powinna spaść do t \ U003D 30 ° C. zmiażdż arkusz pergaminu, a następnie wyprostuj, aby uzyskać ulgę. Wlej rozpuszczoną czekoladę na ten arkusz i wygładź szpatułką. Odłóż na bok lub włóż do lodówki, aż stwardnieje. Jak stwardnieje, połamać na talerze. Pokryj je złotym barwnikiem spożywczym.
2. Owoce (winogrona, kiwi, pomarańcza i grejpfrut) umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój winogrona na pół i użyj ostrego noża, aby uzyskać ostre krawędzie.
odetnij skórkę z pomarańczy i pokrój plasterki nożem, wysusz z soku. Grejpfrut obrać i wyciąć również kliny.
kiwi przeciąć na pół i zrobić ostre krawędzie.
3. Zrób galaretkę do ciast (zgodnie z instrukcją) jest opis w przepisie na ciasto "Delikatna brzoskwinia", dopóki nie ostygnie, nałóż na owoce.
build:
1. W formie, w której herbatniki są już ułożone, wlej mus z gotowanego skondensowanego mleka, spłaszcz i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje(nie zamrażaj !).
2. Gdy mus z gotowanego skondensowanego mleka stwardnieje, rozłóż na nim galaretkę winogronową.
3. Wlej kremowy mus na galaretkę i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Jak stwardnieje, przestawiamy na noc do lodówki.
4. Rano wyjmujemy i uwalniamy z formy. Został mi kremowy mus, dodałem trochę różowego barwnika spożywczego. Napełniłem strzykawkę do ciasta i posadziłem kwiaty na brzegach ciasta.
5. Udekoruj ciasto owocami pokrytymi galaretką (na połysk), tabliczkami czekolady i koralikami z białej czekolady.
ciasto jest gotowe.
1.Ubij jajka mikserem z dużą prędkością, aż objętość wzrośnie trzykrotnie (ubijaj przez 8 minut).
2. Nie przestając ubijać stopniowo, dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 8 minut.
3. Ostrożnie i stopniowo wprowadzaj zmielone orzechy i mieszaj szpatułką od dołu do góry.
4. Mąkę należy przesiać, wymieszać z wanilią i proszkiem do pieczenia i stopniowo wprowadzać do mieszanki jajecznej, mieszając szpatułką od dołu do góry w kółko (ciasto może trochę spaść).
5. Wlać masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy i piec w 160c - 40-50 minut. NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA!!!
6. Gotowy biszkopt pozostawić do ostygnięcia w piekarniku, otwierając drzwi.
7. Uwolnij całkowicie schłodzony biszkopt z formy, ostrożnie przycinając krawędź ostrym nożem do głębokości i w kółko. Piec w formie o średnicy 23 cm, należy wyciąć podstawę o średnicy 19 cm wgłębieniem, pokroić biszkopt na dwa ciasta (potrzebujemy jednego ciasta). Odłożyć.
biszkopt na boki (blacha do pieczenia 23x33 cm. wyłożona papierem do pieczenia) :
1) kolorowy biszkopt (do napisu):
1. Ubij białka z cukrem i rozcieńczonym barwnikiem w wodzie w puszystą pianę. Wymieszaj żółtka i ubij masę mikserem na niskich obrotach. Dodaj przesianą mąkę i skrobię do masy, wymieszaj wszystko szpatułką, aż będzie gładkie.
2. Przenieś ciasto do Kornetki lub torby cukierniczej i umieść napis gratulacyjny, włóż do zamrażarki na 20-25 minut, aby napis stwardniał.
2) Biały biszkopt (podstawa):
1. Ubij białka z cukrem i zimną wodą w puszystą pianę. Wymieszaj żółtka i ubij masę mikserem na niskich obrotach. Do masy wprowadzić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i wanilinę, wszystko wymieszać szpatułką, aż będzie gładkie.
2. Wyjmij blachę do pieczenia z zamrażarki i napełnij zamrożony napis ciastem. Delikatnie rozprowadź ciasto, działaj szybko, w przeciwnym razie ciasto unosi się. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C-10-13 minut. Skup się na swoim piekarniku!
3. Gotowy biszkopt z napisem natychmiast przenieś papierem na przygotowaną powierzchnię i usuń papier. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zmierz wysokość 7,5 cm (Wysokość boku formy) i odetnij paski o żądanej długości.
4. W dzielonym okrągłym kształcie o średnicy 20 cm odsłonić boki herbatnika z napisem. I umieść biszkopt orzechowy na dnie formy, aby nie było szczeliny między nim a biszkoptem - ścianą boczną. Odłóż na bok.
GALARETKA WINOGRONOWA:
gotowałem z wyprzedzeniem.
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, pozwól jej pęcznieć. Rozpuścić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
2. Lekko podgrzej sok i wstrzyknij żelatynę. Wlać do płaskiej okrągłej formy pokrytej folią spożywczą, włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
MUS Z GOTOWANEGO SKONDENSOWANEGO MLEKA:
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, pozwól jej pęcznieć.
2. Ubij śmietanę do uzyskania stabilnych kształtów i wstaw do lodówki, aż będzie używana.
3. Ubij żółtka z cukrem, aż będą blade.
4. Umieść miskę żółtek i cukru w gorącej kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Możesz sprawdzić gotowość w następujący sposób: zanurz drewnianą łyżkę w śmietanie i wyjmij. Jeśli przeciągniesz palcem po łyżce, ślad pozostanie czysty i nie wypełni się płynem - oznacza to, że krem jest gotowy.
5. Gdy mieszanina jest gorąca, dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, po wprowadzeniu gotowanego skondensowanego mleka wymieszaj, aż będzie gładkie.
6. Następnie dodaj bitą śmietanę i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki, aby trochę zgęstnieć.
MUS ŚMIETANKOWY:
1. Żelatyna z zimną przegotowaną wodą i pozostawić do spęcznienia. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej(nie gotuj!).
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać 1/4 szklanki wody i lekko ubić trzepaczką;
3. Umieść miskę z ubitymi żółtkami w łaźni wodnej i przy niewielkim gotowaniu gotuj, mieszając trzepaczką, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą (masa z żółtkami powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca);
4. Wyjmij miskę z żółtkami z kąpieli wodnej i ciągle ubijając trzepaczką ostudź do temperatury pokojowej (aby przyspieszyć proces, miskę można postawić na lodzie);
5. Ubij śmietanę na stabilne szczyty(nie przerywaj!)
6. Do mieszanki jajecznej dodać bitą śmietanę, lekko ubić trzepaczką;
7. Wlej żelatynę do kremowej mieszanki jajecznej cienkim strumieniem, lekko ubij trzepaczką. Odstawić na bok do użycia.
Dekoracja:
1. Talerze z temperowanej czekolady pokryte złotym barwnikiem spożywczym.
konieczne jest temperowanie gorzkiej czekolady (78% zawartości masła kakaowego). Posiekaj gorzką czekoladę nożem i temperuj, czyli rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej 3/4 czekolady do t \ u003d 45-48 ° C. w rozpuszczonej czekoladzie wprowadź resztki czekolady w częściach, ciągle ugniatając łopatką, temperatura powinna spaść do t \ U003D 30 ° C. zmiażdż arkusz pergaminu, a następnie wyprostuj, aby uzyskać ulgę. Wlej rozpuszczoną czekoladę na ten arkusz i wygładź szpatułką. Odłóż na bok lub włóż do lodówki, aż stwardnieje. Jak stwardnieje, połamać na talerze. Pokryj je złotym barwnikiem spożywczym.
2. Owoce (winogrona, kiwi, pomarańcza i grejpfrut) umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój winogrona na pół i użyj ostrego noża, aby uzyskać ostre krawędzie.
odetnij skórkę z pomarańczy i pokrój plasterki nożem, wysusz z soku. Grejpfrut obrać i wyciąć również kliny.
kiwi przeciąć na pół i zrobić ostre krawędzie.
3. Zrób galaretkę do ciast (zgodnie z instrukcją) jest opis w przepisie na ciasto "Delikatna brzoskwinia", dopóki nie ostygnie, nałóż na owoce.
build:
1. W formie, w której herbatniki są już ułożone, wlej mus z gotowanego skondensowanego mleka, spłaszcz i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje(nie zamrażaj !).
2. Gdy mus z gotowanego skondensowanego mleka stwardnieje, rozłóż na nim galaretkę winogronową.
3. Wlej kremowy mus na galaretkę i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Jak stwardnieje, przestawiamy na noc do lodówki.
4. Rano wyjmujemy i uwalniamy z formy. Został mi kremowy mus, dodałem trochę różowego barwnika spożywczego. Napełniłem strzykawkę do ciasta i posadziłem kwiaty na brzegach ciasta.
5. Udekoruj ciasto owocami pokrytymi galaretką (na połysk), tabliczkami czekolady i koralikami z białej czekolady.
ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g