ciasto & quot; prezent & quot;

tort urodzinowy o wspaniałym smaku! Ciekawe wykonanie, piękny i smaczny efekt końcowy. Zrobiłam ciasto jako prezent dla mojej ukochanej przyjaciółki. Była zachwycona tak ekskluzywnym prezentem! Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne. Wszystko jest bardzo harmonijne.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 60 % 26 g
241 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.
  37. Krok 37:

    Krok 37.
  38. Krok 38:

    Krok 38.
  39. Krok 39:

    Krok 39.
  40. Krok 40:

    Krok 40.
  41. Krok 41:

    Krok 41.
  42. Krok 42:

    Krok 42.
  43. Krok 43:

    Krok 43.
BAZA BISZKOPT ORZECHOWY:
1.Ubij jajka mikserem z dużą prędkością, aż objętość wzrośnie trzykrotnie (ubijaj przez 8 minut).
2. Nie przestając ubijać stopniowo, dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 8 minut.
3. Ostrożnie i stopniowo wprowadzaj zmielone orzechy i mieszaj szpatułką od dołu do góry.
4. Mąkę należy przesiać, wymieszać z wanilią i proszkiem do pieczenia i stopniowo wprowadzać do mieszanki jajecznej, mieszając szpatułką od dołu do góry w kółko (ciasto może trochę spaść).
5. Wlać masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy i piec w 160c - 40-50 minut. NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA!!!
6. Gotowy biszkopt pozostawić do ostygnięcia w piekarniku, otwierając drzwi.
7. Uwolnij całkowicie schłodzony biszkopt z formy, ostrożnie przycinając krawędź ostrym nożem do głębokości i w kółko. Piec w formie o średnicy 23 cm, należy wyciąć podstawę o średnicy 19 cm wgłębieniem, pokroić biszkopt na dwa ciasta (potrzebujemy jednego ciasta). Odłożyć.
biszkopt na boki (blacha do pieczenia 23x33 cm. wyłożona papierem do pieczenia) :
1) kolorowy biszkopt (do napisu):
1. Ubij białka z cukrem i rozcieńczonym barwnikiem w wodzie w puszystą pianę. Wymieszaj żółtka i ubij masę mikserem na niskich obrotach. Dodaj przesianą mąkę i skrobię do masy, wymieszaj wszystko szpatułką, aż będzie gładkie.
2. Przenieś ciasto do Kornetki lub torby cukierniczej i umieść napis gratulacyjny, włóż do zamrażarki na 20-25 minut, aby napis stwardniał.
2) Biały biszkopt (podstawa):
1. Ubij białka z cukrem i zimną wodą w puszystą pianę. Wymieszaj żółtka i ubij masę mikserem na niskich obrotach. Do masy wprowadzić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i wanilinę, wszystko wymieszać szpatułką, aż będzie gładkie.
2. Wyjmij blachę do pieczenia z zamrażarki i napełnij zamrożony napis ciastem. Delikatnie rozprowadź ciasto, działaj szybko, w przeciwnym razie ciasto unosi się. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C-10-13 minut. Skup się na swoim piekarniku!
3. Gotowy biszkopt z napisem natychmiast przenieś papierem na przygotowaną powierzchnię i usuń papier. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zmierz wysokość 7,5 cm (Wysokość boku formy) i odetnij paski o żądanej długości.
4. W dzielonym okrągłym kształcie o średnicy 20 cm odsłonić boki herbatnika z napisem. I umieść biszkopt orzechowy na dnie formy, aby nie było szczeliny między nim a biszkoptem - ścianą boczną. Odłóż na bok.
GALARETKA WINOGRONOWA:
gotowałem z wyprzedzeniem.
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, pozwól jej pęcznieć. Rozpuścić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
2. Lekko podgrzej sok i wstrzyknij żelatynę. Wlać do płaskiej okrągłej formy pokrytej folią spożywczą, włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
MUS Z GOTOWANEGO SKONDENSOWANEGO MLEKA:
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, pozwól jej pęcznieć.
2. Ubij śmietanę do uzyskania stabilnych kształtów i wstaw do lodówki, aż będzie używana.
3. Ubij żółtka z cukrem, aż będą blade.
4. Umieść miskę żółtek i cukru w gorącej kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Możesz sprawdzić gotowość w następujący sposób: zanurz drewnianą łyżkę w śmietanie i wyjmij. Jeśli przeciągniesz palcem po łyżce, ślad pozostanie czysty i nie wypełni się płynem - oznacza to, że krem jest gotowy.
5. Gdy mieszanina jest gorąca, dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, po wprowadzeniu gotowanego skondensowanego mleka wymieszaj, aż będzie gładkie.
6. Następnie dodaj bitą śmietanę i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki, aby trochę zgęstnieć.
MUS ŚMIETANKOWY:
1. Żelatyna z zimną przegotowaną wodą i pozostawić do spęcznienia. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej(nie gotuj!).
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać 1/4 szklanki wody i lekko ubić trzepaczką;
3. Umieść miskę z ubitymi żółtkami w łaźni wodnej i przy niewielkim gotowaniu gotuj, mieszając trzepaczką, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą (masa z żółtkami powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca);
4. Wyjmij miskę z żółtkami z kąpieli wodnej i ciągle ubijając trzepaczką ostudź do temperatury pokojowej (aby przyspieszyć proces, miskę można postawić na lodzie);
5. Ubij śmietanę na stabilne szczyty(nie przerywaj!)
6. Do mieszanki jajecznej dodać bitą śmietanę, lekko ubić trzepaczką;
7. Wlej żelatynę do kremowej mieszanki jajecznej cienkim strumieniem, lekko ubij trzepaczką. Odstawić na bok do użycia.
Dekoracja:
1. Talerze z temperowanej czekolady pokryte złotym barwnikiem spożywczym.
konieczne jest temperowanie gorzkiej czekolady (78% zawartości masła kakaowego). Posiekaj gorzką czekoladę nożem i temperuj, czyli rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej 3/4 czekolady do t \ u003d 45-48 ° C. w rozpuszczonej czekoladzie wprowadź resztki czekolady w częściach, ciągle ugniatając łopatką, temperatura powinna spaść do t \ U003D 30 ° C. zmiażdż arkusz pergaminu, a następnie wyprostuj, aby uzyskać ulgę. Wlej rozpuszczoną czekoladę na ten arkusz i wygładź szpatułką. Odłóż na bok lub włóż do lodówki, aż stwardnieje. Jak stwardnieje, połamać na talerze. Pokryj je złotym barwnikiem spożywczym.
2. Owoce (winogrona, kiwi, pomarańcza i grejpfrut) umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój winogrona na pół i użyj ostrego noża, aby uzyskać ostre krawędzie.
odetnij skórkę z pomarańczy i pokrój plasterki nożem, wysusz z soku. Grejpfrut obrać i wyciąć również kliny.
kiwi przeciąć na pół i zrobić ostre krawędzie.
3. Zrób galaretkę do ciast (zgodnie z instrukcją) jest opis w przepisie na ciasto "Delikatna brzoskwinia", dopóki nie ostygnie, nałóż na owoce.
build:
1. W formie, w której herbatniki są już ułożone, wlej mus z gotowanego skondensowanego mleka, spłaszcz i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje(nie zamrażaj !).
2. Gdy mus z gotowanego skondensowanego mleka stwardnieje, rozłóż na nim galaretkę winogronową.
3. Wlej kremowy mus na galaretkę i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje. Jak stwardnieje, przestawiamy na noc do lodówki.
4. Rano wyjmujemy i uwalniamy z formy. Został mi kremowy mus, dodałem trochę różowego barwnika spożywczego. Napełniłem strzykawkę do ciasta i posadziłem kwiaty na brzegach ciasta.
5. Udekoruj ciasto owocami pokrytymi galaretką (na połysk), tabliczkami czekolady i koralikami z białej czekolady.
ciasto jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy