ciasto & quot; na szczycie świata"

nieopisane piękno ciasto łączy cytrusy, orzechy i czekoladę! Ciekawa forma i wykonanie. Bardzo smaczny, delikatny, czekoladowy, orzechowy, pikantno-cytrusowy i niezapomniany smak!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 62 % 38 g
335 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.
  37. Krok 37:

    Krok 37.
  38. Krok 38:

    Krok 38.
  39. Krok 39:

    Krok 39.
  40. Krok 40:

    Krok 40.
  41. Krok 41:

    Krok 41.
  42. Krok 42:

    Krok 42.
  43. Krok 43:

    Krok 43.
  44. Krok 44:

    Krok 44.
  45. Krok 45:

    Krok 45.
  46. Krok 46:

    Krok 46.
  47. Krok 47:

    Krok 47.
biszkopt pistacjowy "Dakuaz":
1. Rozgrzej piekarnik do 200C. przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.
2. Przygotuj mąkę pistacjową z wyprzedzeniem.
- najpierw osusz orzechy w piekarniku, po czym musisz je zmielić z dodatkiem cukru pudru. Ponieważ jeśli zmielisz je zbyt długo i ciężko-orzechy uwolnią masło i zamienią się w pastę, z którą nic nie można zrobić! Mąka orzechowa powinna pozostać lekka i przewiewna. Alternatywnie-podczas procesu mielenia potrząśnij młynkiem kilka razy w dłoniach, aby cząsteczki nie przylegały do ścian.
3. Wlej białka do małego rondla, dodaj cukier i podgrzej do temperatury 45 ° C, cały czas mieszając trzepaczką, aby białka nie przylegały do dna. Cukier zapobiegnie krzepnięciu białek po podgrzaniu.
gdy mieszanina osiągnie odpowiednią temperaturę, wlej wszystko do dużej miski i ubij mikserem, najpierw z małą prędkością, aż pojawi się puszysta piana, a następnie na wysokiej do gęstej piany.
4. Dodaj mąkę pszenną do mąki pistacjowej i bardzo dobrze wymieszaj.
5. W suchej mieszaninie w trzech krokach wprowadzić ubite białka, za każdym razem delikatnie mieszając od dołu do góry.
6. Wyłóż powstałą mieszaninę na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem i wygładź-powierzchnia powinna być równa.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez 10-15 minut.
wyjmij blachę do pieczenia, Odwróć biszkopt na przygotowaną powierzchnię i zdejmij pergamin. Ostudź, a następnie musisz wyciąć niezbędne elementy do ciasta-są to 4 trójkąty o wymiarach 16,5 cm na dole i wysokości 17 cm oraz 4 kwadraty o wymiarach 4x4cm, 7x7 cm, 11x11 cm, 16x16 cm.
galaretka pikantna z pomarańczy i pomeli:
1. Obierz pomarańczę ze skórki i białych folii, filetuj, wyciśnij sok z pozostałych pomarańczy (2 szt.).
2. Wyciśnij sok z cytryny.
3. Zalej żelatynę zimną wodą i pozwól jej pęcznieć.
4. Wlej sok pomarańczowy i cytrynowy do rondla. Włóż pączek goździków, pół laski cynamonu i anyżu, zagotuj wszystko.
5. Następnie dodaj puree pomarańczowe wraz z cukrem. Trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty.
6. Zdejmij z ognia, wyjmij cynamon, anyż i goździki. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej(nie gotuj!) dodaj żelatynę i mieszaj, aż będzie gładka.
7. Obrać pomelę ze skórki i białych folii podzielić filety na małe kawałki.
8. Przenieś pomarańczowe puree do płaskiej formy pokrytej folią spożywczą na wierzchu puree, aby ułożyć kawałki pomeli. Wysokość warstwy nie powinna przekraczać 5-7 mm.włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.
MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY Z POSYPANYMI KAWAŁKAMI POMARAŃCZOWEJ CZEKOLADY:
1. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Wlej czekoladę do głębokiej i dużej miski, w której zmieści się cały mus.
2. Złożyć jajka i żółtka do miski, ubijać przez 1 minutę.
3. Wlej wodę do rondla i dodaj cukier, wymieszaj, aby zwilżyć cukier. Doprowadzić do wrzenia do temperatury 120 C, do testu miękkiej kulki. Odbywa się to w następujący sposób: zdejmij patelnię z syropem z ognia (ponieważ szybko się gotuje), nabierz syrop łyżeczką i zanurz w misce z zimną wodą, a następnie weź i zwiń piłkę, powinna być miękka. Jeśli się uda, syrop jest gotowy.
zdejmij z ognia.
4. Kontynuując ubijanie jajek ze średnią prędkością, powoli i stopniowo wlewaj syrop cukrowy. Po wylaniu całego syropu zwiększ prędkość na wyższą i kontynuuj ubijanie, aż jajka potroją swoją objętość.
5. Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
6. Podgrzej 20 ml. śmietany i rozpuść w nich spuchniętą żelatynę. Połącz z czekoladą, dobrze mieszając, aby mieszanina była idealnie gładka.
7. Ubij pozostałą śmietanę na sztywny szczyt.
8. Włóż część kremu jajecznego do czekolady, następnie śmietany, a następnie śmietany itp. Delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zakłócić struktury piany.
9. Pokrój pomarańczową czekoladę na małe kwadraty, będziesz potrzebować podczas montażu ciasta.
LUSTRZANY LUKIER Z POMARAŃCZOWEJ CZEKOLADY:
1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
2. Dodaj cukier, miód i wodę do małego rondla. Doprowadzić do wrzenia.
gdy syrop osiągnie temperaturę 103C, wyłącz ogień, wymieszaj ze skondensowanym mlekiem i spęcznioną żelatyną. Złóż pomarańczową czekoladę połamaną na kawałki do tej mieszanki i mieszaj szpatułką, aż całkowicie się rozpuści. Staraj się unikać powietrza, w tym celu nie podnoś łopatki wysoko.
Dekoracja:
1. Gotowałem z wyprzedzeniem.
trzeba temperować gorzką czekoladę (78% zawartości masła kakaowego).
posiekaj gorzką czekoladę nożem i temperuj, czyli rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej 3/4 czekolady do t \ u003d 45-48 ° C. w rozpuszczonej czekoladzie wprowadź resztki czekolady w częściach, ciągle ugniatając łopatką, temperatura powinna spaść do t \ U003D 30 ° C.
loki wykonane z czekolady zostały wykonane na taśmie granicznej równą warstwą szpatułką, aby nałożyć warstwę czekolady, poczekaj, aż trochę się złapie, zrób rowki i zwiń do pożądanego kształtu, poczekaj, aż stwardnieje.
2. Posiekaj pistacje na średnie okruchy.
build:
1. Mam kształt piramidy.
przykryj formę folią spożywczą w dwóch warstwach. Ułóż ściany herbatnikiem (Trójkąty 4 szt.), dobrze połącz szwy.
2. Pierwszą warstwę musu z dodatkiem kawałków pomarańczowej czekolady włożyć do zamrażarki w celu zestalenia, następnie galaretkę z pomarańczy i pomeli, a na galaretce biszkopt (4x4 cm). Następnie mus z kawałkami pomarańczowej czekolady i do zamrażarki. Ponownie galaretka i biszkopt (7x7 cm), a następnie mus z kawałkami pomarańczowej czekolady i do zamrażarki. Ponownie galaretka i biszkopt (11x11 cm), a następnie mus z kawałkami pomarańczowej czekolady i do zamrażarki. I kończymy wszystko biszkoptem, wciskając go trochę w Mus. Przykryj folią spożywczą i zamrażarką na noc.
3. Rano Odwróć formę na ruszt, pod którym umieść talerz. Usuwamy naszą formę, ostrożnie odłączamy folię spożywczą od ciasta. Dodatkowo posmarowałem ciasto roztopioną białą czekoladą, aby lukier leżał równomiernie.
4. Wlej glazurę na wierzch. Nie pomagaj łyżką ani szpatułką. Lukier powinien sam spłynąć z ciasta, aby utworzyć równą, gładką warstwę. Powinno odejść gdzieś 1/3 glazury. Odstaw na 5 minut, aby ostatnie krople spłynęły i włóż do lodówki na 1-2 godziny, lepiej do zamrażarki, ostrożnie przenieś na deskę do krojenia.
powtórz procedurę z lukrem jeszcze 2 razy.
gotowe ciasto dobrze zamrozić. Dwie godziny przed podaniem przestawić do lodówki. Udekoruj posiekanymi pistacjami wzdłuż krawędzi piramidy, na wierzchu jedną pistacją i czekoladowym lokiem. Ciasto jest gotowe!
mam nadzieję, że ci się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Pomelo - 38   kcal / 100g

Podobne przepisy