ciasto jabłkowo-budyniowe

pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem! Smacznie. Delikatne ciasto z lekką kwaskowatością jabłkową i zapachem cynamonu.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 75 % 27 g
176 kcal
IG: 26 / 4 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.

dobrze ubij jajka.
dodaj cukier i ubij jajka na biało.
dodaj olej roślinny. Ubić.
wlej wrzącą wodę. Ubić.
dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wlej 1/3 ciasta.
piecz ciasto przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
wyjmij gotowe ciasto i ostudź razem z papierem.
W ten sam sposób upiecz pozostałe dwa ciasta.
zetrzyj jabłka na grubej tarce.
wlej sok jabłkowy na patelnię, zagotuj.
w misce wymieszaj budyń z cukrem, rozcieńcz go zimnym sokiem jabłkowym.
wlej mieszankę budyniową do rondla i gotuj, ciągle mieszając, przez około pięć minut, aż sok zgęstnieje i będzie gładki.
wlej starte jabłka na patelnię i mieszaj mieszaninę przez pięć do dziesięciu minut.
zdejmij patelnię z ognia.
dodaj cynamon do nadzienia. Wymieszać.
posmaruj schłodzone ciasta nadzieniem jabłkowo-budyniowym i pozostaw do ostygnięcia.
gdy ciasta są namoczone, a nadzienie ostygnie, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
namocz żelatynę. Rozpuść go w łaźni wodnej.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
wlej żelatynę do śmietany. Wymieszać.
gdy śmietana zacznie gęstnieć, nałóż ją na ciasto.
posyp ciasto cynamonem i startą białą czekoladą.
pokrój ciasto na ciasteczka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g

Podobne przepisy