skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dobrze ubij jajka.
dodaj cukier i ubij jajka na biało.
dodaj olej roślinny. Ubić.
wlej wrzącą wodę. Ubić.
dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wlej 1/3 ciasta.
piecz ciasto przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
wyjmij gotowe ciasto i ostudź razem z papierem.
W ten sam sposób upiecz pozostałe dwa ciasta.
zetrzyj jabłka na grubej tarce.
wlej sok jabłkowy na patelnię, zagotuj.
w misce wymieszaj budyń z cukrem, rozcieńcz go zimnym sokiem jabłkowym.
wlej mieszankę budyniową do rondla i gotuj, ciągle mieszając, przez około pięć minut, aż sok zgęstnieje i będzie gładki.
wlej starte jabłka na patelnię i mieszaj mieszaninę przez pięć do dziesięciu minut.
zdejmij patelnię z ognia.
dodaj cynamon do nadzienia. Wymieszać.
posmaruj schłodzone ciasta nadzieniem jabłkowo-budyniowym i pozostaw do ostygnięcia.
gdy ciasta są namoczone, a nadzienie ostygnie, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
namocz żelatynę. Rozpuść go w łaźni wodnej.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
wlej żelatynę do śmietany. Wymieszać.
gdy śmietana zacznie gęstnieć, nałóż ją na ciasto.
posyp ciasto cynamonem i startą białą czekoladą.
pokrój ciasto na ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g