ciasto gratulacje z kwiatkiem

boski smak ciasta porusza każdego urodzinowego chłopca. Ten świąteczny tort okazał się niezwykle smaczny, wszyscy, którzy go próbowali, docenili go zdecydowanie-Super!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 42 % 20 g
węglowodany 48 % 23 g
294 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

ten tort urodzinowy składa się z wielu elementów naraz, ale zaczynamy go przygotowywać od podstawowego ciasta.

ubij jajko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj. Następnie włóż skórkę pomarańczową, stopioną.zlew.masło, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.

bierzemy dzieloną formę (mam 28 cm), pokrywamy jedzenie.papierem, rozprowadzamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 do miękkości.

teraz przygotowujemy profiteroles. Dodaj cukier, sól, olej do wody, zagotuj, natychmiast dodaj mąkę i wymieszaj. Masa powinna zgęstnieć.

niech ciasto lekko ostygnie, a następnie wbij do niego wszystkie jajka jeden po drugim, wymieszaj.

na blasze do pieczenia pokrytej jedzeniem.papierem, włóż ciasto łyżką i piecz przez pół godziny w 180gr.

gotowanie kremu. Rozcieńczamy zgodnie z instrukcjami żelatynę. Ubij żółtka cukrem, włóż wannę.cukier, mąkę, mleko, gotuj, aż zgęstnieje. Wkładamy żelatynę, białą czekoladę, wszystko mieszamy i schładzamy.

ubij z cukrem.krem w proszku. Dodaj połowę do kremu.

przygotuj drugi krem. Ubij zmiękczoną śliwkę.masło, dodaj truskawki z cukrem, mleko skondensowane.

składanie ciasta. Wypełnij profiteroles kremem z torby cukierniczej. Ciasto smarujemy również kremem, a na nim cienką warstwą kremu maślanego.

rozłóż profiteroles na cieście, pokryj wszystkie szczeliny kremem maślanym. Wierzch i boki ciasta pokrywamy bitą śmietaną. I udekoruj ciasto, jak chcesz. Zrobiłem to za pomocą żeli spożywczych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy