skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten tort urodzinowy składa się z wielu elementów naraz, ale zaczynamy go przygotowywać od podstawowego ciasta.
ubij jajko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj. Następnie włóż skórkę pomarańczową, stopioną.zlew.masło, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
bierzemy dzieloną formę (mam 28 cm), pokrywamy jedzenie.papierem, rozprowadzamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 do miękkości.
teraz przygotowujemy profiteroles. Dodaj cukier, sól, olej do wody, zagotuj, natychmiast dodaj mąkę i wymieszaj. Masa powinna zgęstnieć.
niech ciasto lekko ostygnie, a następnie wbij do niego wszystkie jajka jeden po drugim, wymieszaj.
na blasze do pieczenia pokrytej jedzeniem.papierem, włóż ciasto łyżką i piecz przez pół godziny w 180gr.
gotowanie kremu. Rozcieńczamy zgodnie z instrukcjami żelatynę. Ubij żółtka cukrem, włóż wannę.cukier, mąkę, mleko, gotuj, aż zgęstnieje. Wkładamy żelatynę, białą czekoladę, wszystko mieszamy i schładzamy.
ubij z cukrem.krem w proszku. Dodaj połowę do kremu.
przygotuj drugi krem. Ubij zmiękczoną śliwkę.masło, dodaj truskawki z cukrem, mleko skondensowane.
składanie ciasta. Wypełnij profiteroles kremem z torby cukierniczej. Ciasto smarujemy również kremem, a na nim cienką warstwą kremu maślanego.
rozłóż profiteroles na cieście, pokryj wszystkie szczeliny kremem maślanym. Wierzch i boki ciasta pokrywamy bitą śmietaną. I udekoruj ciasto, jak chcesz. Zrobiłem to za pomocą żeli spożywczych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g