Ciasto Królowa Esther
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz zrobić krem.
wymieszaj żółtka, cukier, skrobię, mleko. Doprowadź do zwlekania.ogień do wrzenia.
wlej cytrynę.sok, włóż Lim.skórka starta na tarce grubej. Gotuj dalej, aż zgęstnieje.
teraz przykryj naczynia kremem folią i wstaw do lodówki na godzinę.
w tym czasie zrób ciasto.
ubij jajka i białka z cukrem, aż masa się rozjaśni i nabierze objętości.
pod koniec ubijania wlej olej roślinny, włóż cukier waniliowy.
razem wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj suchą mieszaninę z jajkiem.
dodaj zmielone orzechy włoskie. Wszystko wymieszać.
przykryj formę papierem do pieczenia
wlej ciasto do formy i piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
schłodzić gotowe ciasto i pokroić na 3 równe części.
kontynuuj gotowanie kremu.
ubij śmietanę.
do bitej śmietany dodaj części masy z lodówki.
krem przecedzić przez sitko, usunąć skórkę.
zetrzyj białą czekoladę i dodaj również do śmietany.
wymieszaj wszystko.
posmaruj ciasto kremem i złożyć ciasto.
posmaruj ciasto kremem i udekoruj białą czekoladą startą na grubej tarce.
wymieszaj żółtka, cukier, skrobię, mleko. Doprowadź do zwlekania.ogień do wrzenia.
wlej cytrynę.sok, włóż Lim.skórka starta na tarce grubej. Gotuj dalej, aż zgęstnieje.
teraz przykryj naczynia kremem folią i wstaw do lodówki na godzinę.
w tym czasie zrób ciasto.
ubij jajka i białka z cukrem, aż masa się rozjaśni i nabierze objętości.
pod koniec ubijania wlej olej roślinny, włóż cukier waniliowy.
razem wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj suchą mieszaninę z jajkiem.
dodaj zmielone orzechy włoskie. Wszystko wymieszać.
przykryj formę papierem do pieczenia
wlej ciasto do formy i piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
schłodzić gotowe ciasto i pokroić na 3 równe części.
kontynuuj gotowanie kremu.
ubij śmietanę.
do bitej śmietany dodaj części masy z lodówki.
krem przecedzić przez sitko, usunąć skórkę.
zetrzyj białą czekoladę i dodaj również do śmietany.
wymieszaj wszystko.
posmaruj ciasto kremem i złożyć ciasto.
posmaruj ciasto kremem i udekoruj białą czekoladą startą na grubej tarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g