Ciasto Królowa Esther

Luksusowe dwukolorowe ciasto na uroczystą ucztę! Smakowity. Lekkie i delikatne ciasto królowej Estery z pysznym kremowym kremem cytrynowym. Oryginał sugerował dodanie maku lub zmielonych migdałów do ciasta. Dodałem zmielone orzechy włoskie i nie pomyliłem się. Ciasto okazało się bardzo delikatne i smaczne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 40 % 19 g
301 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
najpierw musisz zrobić krem.

wymieszaj żółtka, cukier, skrobię, mleko. Doprowadź do zwlekania.ogień do wrzenia.

wlej cytrynę.sok, włóż Lim.skórka starta na tarce grubej. Gotuj dalej, aż zgęstnieje.

teraz przykryj naczynia kremem folią i wstaw do lodówki na godzinę.

w tym czasie zrób ciasto. 

ubij jajka i białka z cukrem, aż masa się rozjaśni i nabierze objętości.

pod koniec ubijania wlej olej roślinny, włóż cukier waniliowy.

razem wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj suchą mieszaninę z jajkiem.

 dodaj zmielone orzechy włoskie. Wszystko wymieszać.
przykryj formę papierem do pieczenia
 wlej ciasto do formy i piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
schłodzić gotowe ciasto i pokroić na 3 równe części.
kontynuuj gotowanie kremu.
ubij śmietanę.

do bitej śmietany dodaj części masy z lodówki.

krem przecedzić przez sitko, usunąć skórkę.

zetrzyj białą czekoladę i dodaj również do śmietany.
wymieszaj wszystko.
posmaruj ciasto kremem i złożyć ciasto.
posmaruj ciasto kremem i udekoruj białą czekoladą startą na grubej tarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy