Lodowa niespodzianka
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
z gotowanych ziemniaków robimy tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła. Z puree formujemy kulki.
ubij groszek i kukurydzę w blenderze w puree. Na kulki ziemniaczane nakładamy puree z zielonego groszku. Następnie warstwa kukurydzy.
posiekaj paprykę, przykryj nią kulki. Na wierzchu posiekany szpinak.
kulki z przekąskami wkładamy do lodówki na godzinę.
będziemy potrzebować gotowej Miski na lód (opowiem o tym osobno). Rozłóż liście sałaty na dnie, kulki na górze.
udekoruj wszystko zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g