orzechy w czekoladzie

Prosty przepis na słodkie orzechy. Świetny pomysł na podwieczorek! Nie jest to trudne i smaczne, jak w dzieciństwie tylko z czekoladą. Robiłam na Święta Wielkanocne. Mój syn i goście byli zadowoleni z poczęstunku.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 37 % 31 g
węglowodany 56 % 47 g
485 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 11 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

puste miejsca na orzechy.
1. Wlej mąkę do głębokiej miski, dodaj masło pokrojone na kawałki, zmiel na okruchy.
2. Dodaj cukier i wymieszaj żółtka. Zastąp elastyczne, miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Uformuj piłkę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części. Rozwałkuj pierwszą część o grubości nie większej niż 0,4-0,3 mm i wytnij kubki o odpowiednim rozmiarze.
4. Umieść każde koło ciasta w formie orzecha i dobrze dociśnij. Jeśli chcesz odciąć nadmiar.
5. Umieść kokilki na ruszcie i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 15 minut. Wyjmij gotowe połówki orzechów i ostudź na ruszcie.
6. Zrób to samo z drugą częścią testu.
krem.
1. Ubij miękkie masło na puszystą masę, dodaj gotowane mleko skondensowane i jeszcze raz ubij, aż będzie gładkie.
2. Schłodzić krem, aby lekko zgęstniał.
montaż.
1. Napełnij strzykawkę cukierniczą kremem i włóż do każdej połowy, połącz. Wstaw do lodówki do rana.
2. Rozpuść mleczną czekoladę w kuchence mikrofalowej. Umieść orzechy na ruszcie, umieść talerz pod rusztem i polej orzechy czekoladą. Włóż do zamrażarki, aby zamarzły.
3. Rozpuść gorzką czekoladę w kuchence mikrofalowej, wlej do jednorazowej torby kornetowej lub cukierniczej, odetnij końcówkę torby lub kornetu i nałóż dowolny wzór na drugą partię orzechów, włóż do zamrażarki, aby stwardnieć.
orzechy w czekoladzie są gotowe do podania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy