skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka mikserem, dodaj cukier, ubij, stopniowo dodawaj mąkę i jeszcze raz ubij. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj formę olejem, wlej ciasto i piecz przez 20 minut. Gotowość do ustalenia za pomocą zapałki lub drewnianej wykałaczki.
w przypadku kremu wymieszaj jajko z cukrem i mąką, aby nie było grudek. Zagotuj 200 ml mleka, resztę mleka wlej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj. Wlej masę jajeczno-mleczną cienkim strumieniem do wrzącego mleka. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj czekoladę, mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schłodzić i wymieszać ze zmiękczonym masłem.
schłodzony biszkopt pokroić na dwie warstwy i posmarować kremem.
udekoruj górę według własnego uznania. Owinąłem wierzch mastyksem w kolorze wiśni i zrobiłem róże z mastyksu w kolorze cielistym. Przepis na mastyks wyłożę osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g