Strudel Makówka
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zagnieść niezbyt strome ciasto z mąki, wody, soli i oleju (2-3 łyżki.l. olej należy pozostawić.)
podziel ciasto na 2 części i pozostaw na 15-20 minut, przykrywając serwetką i ciepłą miską. Następnie rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta i rozciągnij rękami. Ponownie odstawiamy na kilka minut. Ponownie delikatnie rozciągnij ciasto w różnych kierunkach, pozostaw na kolejne 15 minut.
przygotowujemy nadzienie: mak zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut, wycisnąć, dodać cukier puder, pokruszone orzechy, dżem( pozostawiając trochę do dekoracji bułek), wszystko dokładnie wymieszać.
następnie posyp ciasto roztopionym masłem, ułóż nadzienie, zegnij boczne krawędzie ciasta, aby nasze nadzienie nie wypadło, i ostrożnie podnosząc serwetkę, zwiń bułki.
smarujemy żółtkiem z cukrem i makiem, kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut. w temperaturze 220°C, a następnie w 180 °C do miękkości.
gotowy strudel dekorujemy dżemem i orzechami lub po prostu posypujemy proszkiem. Pokrój na gorąco.
podziel ciasto na 2 części i pozostaw na 15-20 minut, przykrywając serwetką i ciepłą miską. Następnie rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta i rozciągnij rękami. Ponownie odstawiamy na kilka minut. Ponownie delikatnie rozciągnij ciasto w różnych kierunkach, pozostaw na kolejne 15 minut.
przygotowujemy nadzienie: mak zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut, wycisnąć, dodać cukier puder, pokruszone orzechy, dżem( pozostawiając trochę do dekoracji bułek), wszystko dokładnie wymieszać.
następnie posyp ciasto roztopionym masłem, ułóż nadzienie, zegnij boczne krawędzie ciasta, aby nasze nadzienie nie wypadło, i ostrożnie podnosząc serwetkę, zwiń bułki.
smarujemy żółtkiem z cukrem i makiem, kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut. w temperaturze 220°C, a następnie w 180 °C do miękkości.
gotowy strudel dekorujemy dżemem i orzechami lub po prostu posypujemy proszkiem. Pokrój na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g