Strudel Makówka

słodki narkotyk, od którego nie można się oderwać! Strudel można przygotować z różnymi nadzieniami: starte jabłko z cynamonem i cukrem; rodzynki, orzechy, cytryna, cukier. proszek; wiśnie, twarożek, skrobia, cukier. proszek; gruszka, czekolada; mak, orzechy, dżem... Ostrożnie pokrój bułki w pierścienie i upiecz jako pojedyncze ciasto w okrągłym kształcie, szczotkując mieszanką jajeczno-mleczno-cukrową. A potem rozłóż ciasto na bułki. Pyszny strudel z makiem.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 58 % 26 g
243 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
zagnieść niezbyt strome ciasto z mąki, wody, soli i oleju (2-3 łyżki.l. olej należy pozostawić.)
podziel ciasto na 2 części i pozostaw na 15-20 minut, przykrywając serwetką i ciepłą miską. Następnie rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta i rozciągnij rękami. Ponownie odstawiamy na kilka minut. Ponownie delikatnie rozciągnij ciasto w różnych kierunkach, pozostaw na kolejne 15 minut.

przygotowujemy nadzienie: mak zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut, wycisnąć, dodać cukier puder, pokruszone orzechy, dżem( pozostawiając trochę do dekoracji bułek), wszystko dokładnie wymieszać.

następnie posyp ciasto roztopionym masłem, ułóż nadzienie, zegnij boczne krawędzie ciasta, aby nasze nadzienie nie wypadło, i ostrożnie podnosząc serwetkę, zwiń bułki.

smarujemy żółtkiem z cukrem i makiem, kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut. w temperaturze 220°C, a następnie w 180 °C do miękkości.
gotowy strudel dekorujemy dżemem i orzechami lub po prostu posypujemy proszkiem. Pokrój na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy