Zajączek wielkanocny (Zajączek)

lekki i smaczny przysmak urozmaici świąteczny stół! Zajączki Wielkanocne to jedno z ulubionych wypieków w naszej rodzinie. Każdy Zajączek wielkanocny ozdobi Twój świąteczny stół. Uważam, że na Wielkanoc najlepiej powinien być przynajmniej jeden Zajączek wielkanocny.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 71 % 42 g
281 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
ubij jajka z cukrem, aż składniki połączą się w jedną białą mieszankę. Dodaj do nich stopioną na patelni, ale lekko wystygłą margarynę, startą skórkę z cytryny, a także ciepłe mleko i szczyptę soli.

ubij całą zgromadzoną zawartość, tak jak powinno. Posyp do niego mąkę i drożdże. Ponownie mieszając do stanu monotonnej mieszanki. Ugniatamy w ciepłym zakątku. Czekamy kilka godzin. Gotowanie wymaga ciasta, które wyrosło co najmniej dwa razy.

wlej umyte i wysuszone rodzynki do ciasta. Przygotowujemy się do ugniatania ciasta i robienia z niego Zajączków Wielkanocnych. Rozłóż na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj do grubości centymetra. Wycinamy króliczki. Aby to zrobić, musisz mieć specjalny kształt. Bez tego będziesz musiał rzeźbić ręcznie.

sprawa pozostaje niewielka – połóż króliczki na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, przykryj je ajerkoniakiem. Pieczemy przez około 20 minut, obserwując króliki. Jeśli wszystko poszło dobrze, rozważ Wielkanoc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy