Zajączek wielkanocny
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem, aż składniki połączą się w jedną białą mieszankę. Dodaj do nich stopioną na patelni, ale lekko wystygłą margarynę, startą skórkę z cytryny, a także ciepłe mleko i szczyptę soli.
ubij całą zgromadzoną zawartość, tak jak powinno. Posyp do niego mąkę i drożdże. Ponownie mieszając do stanu monotonnej mieszanki. Ugniatamy w ciepłym zakątku. Czekamy kilka godzin. Gotowanie wymaga ciasta, które wyrosło co najmniej dwa razy.
wlej umyte i wysuszone rodzynki do ciasta. Przygotowujemy się do ugniatania ciasta i robienia z niego Zajączków Wielkanocnych. Rozłóż na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj do grubości centymetra. Wycinamy króliczki. Aby to zrobić, musisz mieć specjalny kształt. Bez tego będziesz musiał rzeźbić ręcznie.
sprawa pozostaje niewielka – połóż króliczki na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, przykryj je ajerkoniakiem. Pieczemy przez około 20 minut, obserwując króliki. Jeśli wszystko poszło dobrze, rozważ Wielkanoc.
ubij całą zgromadzoną zawartość, tak jak powinno. Posyp do niego mąkę i drożdże. Ponownie mieszając do stanu monotonnej mieszanki. Ugniatamy w ciepłym zakątku. Czekamy kilka godzin. Gotowanie wymaga ciasta, które wyrosło co najmniej dwa razy.
wlej umyte i wysuszone rodzynki do ciasta. Przygotowujemy się do ugniatania ciasta i robienia z niego Zajączków Wielkanocnych. Rozłóż na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj do grubości centymetra. Wycinamy króliczki. Aby to zrobić, musisz mieć specjalny kształt. Bez tego będziesz musiał rzeźbić ręcznie.
sprawa pozostaje niewielka – połóż króliczki na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, przykryj je ajerkoniakiem. Pieczemy przez około 20 minut, obserwując króliki. Jeśli wszystko poszło dobrze, rozważ Wielkanoc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g