skład / składniki
metoda gotowania
Uzbrój się w dojrzałe śliwki i podziel je na zgrabne połówki nożem. Wszystkie kości wyrzucamy. Same śliwki wkładamy do dużej butelki lub lepiej słoika. Im szersza szyjka szklanych pojemników, tym łatwiej będzie później usunąć spuchnięte śliwki.
dodaj 300 gramów cukru do pojemnika. Szyjkę przykrywamy gazą, która będzie działać jak filtr, przepuszczając powietrze, ale nie kurz. Pozostaw pojemnik na szkło do pieczenia na słońcu przez kilka dni, podczas których śliwka wypuści obfite soki. Nie wahaj się wstrząsnąć pojemnikiem, aby śliwka dała więcej soku.
wlej wódkę do pojemnika ze śliwkami. Jagody powinny być całkowicie wchłonięte pod mieszanką soku i wódki. Przenosimy pojemnik do lodówki, piwnicy lub innego rogu, gdzie jest chłodno i ciemno. Tam śliwkowy nalew dojrzewa przez cały miesiąc. Gotowy napój alkoholowy filtrujemy czystą gazą i wlewamy do ładniejszych butelek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g