wino z pigwy
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
jeśli wcześniej nie robiłeś wina z innych rodzajów owoców niż winogrona, ten przepis będzie dla ciebie niebezynternetowym doświadczeniem.
w naszym przypadku głównym składnikiem jest pigwa. Bezpośrednio do wina potrzebujemy jego soku, ale nie potrzebujemy miąższu. Wyciśnij wymagany sok i wymieszaj go z cukrem w jednym pojemniku. Dodaj do nich specjalny zakwas do wina.
pojemnik, w którym wszystko wymieszaliśmy, szczelnie zamykamy na sześć miesięcy. Dopiero po upływie określonego czasu będziemy mogli otworzyć magazyn naszego wina i przelać go do butelek.
napełnione butelki zanurzymy w bardzo gorącej wodzie, ale nie wrzątku. Butelki trzymamy przez pół godziny, utrzymując temperaturę wody na mniej więcej stałym poziomie. Następnie jest za wcześnie, aby pić wino z pigwy, należy je odłożyć w ciemne miejsce na następne 6 miesięcy. W sumie przygotowanie dobrego wina zajmie nam rok.
w naszym przypadku głównym składnikiem jest pigwa. Bezpośrednio do wina potrzebujemy jego soku, ale nie potrzebujemy miąższu. Wyciśnij wymagany sok i wymieszaj go z cukrem w jednym pojemniku. Dodaj do nich specjalny zakwas do wina.
pojemnik, w którym wszystko wymieszaliśmy, szczelnie zamykamy na sześć miesięcy. Dopiero po upływie określonego czasu będziemy mogli otworzyć magazyn naszego wina i przelać go do butelek.
napełnione butelki zanurzymy w bardzo gorącej wodzie, ale nie wrzątku. Butelki trzymamy przez pół godziny, utrzymując temperaturę wody na mniej więcej stałym poziomie. Następnie jest za wcześnie, aby pić wino z pigwy, należy je odłożyć w ciemne miejsce na następne 6 miesięcy. W sumie przygotowanie dobrego wina zajmie nam rok.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g