wino z pigwy

nie ma odpowiednika gotowania. I to wszystko mówi! Wino z pigwy ma dość specyficzny smak.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
73 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
jeśli wcześniej nie robiłeś wina z innych rodzajów owoców niż winogrona, ten przepis będzie dla ciebie niebezynternetowym doświadczeniem.

w naszym przypadku głównym składnikiem jest pigwa. Bezpośrednio do wina potrzebujemy jego soku, ale nie potrzebujemy miąższu. Wyciśnij wymagany sok i wymieszaj go z cukrem w jednym pojemniku. Dodaj do nich specjalny zakwas do wina.

pojemnik, w którym wszystko wymieszaliśmy, szczelnie zamykamy na sześć miesięcy. Dopiero po upływie określonego czasu będziemy mogli otworzyć magazyn naszego wina i przelać go do butelek.

napełnione butelki zanurzymy w bardzo gorącej wodzie, ale nie wrzątku. Butelki trzymamy przez pół godziny, utrzymując temperaturę wody na mniej więcej stałym poziomie. Następnie jest za wcześnie, aby pić wino z pigwy, należy je odłożyć w ciemne miejsce na następne 6 miesięcy. W sumie przygotowanie dobrego wina zajmie nam rok.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy