domowe wino żurawinowe

wino żurawinowe wyróżnia się na tle większości napojów sklepowych. Łatwość przygotowania Pomimo tego, że sam nie piję napojów alkoholowych, zawsze staram się mieć domowe wino z żurawiny pod ręką, gdy odwiedzają mnie przyjaciele lub krewni - nie ma porównania z napojami sklepowymi!
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
185 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 50 min
nie można sobie wyobrazić świątecznego stołu bez ulubionych drinków! Wśród pań szczególnie popularne jest domowe wino żurawinowe ze względu na przyjemny bogaty smak i niewielką moc. Przepis na taki napój nie wymaga specjalnych umiejętności i nie zajmuje dużo czasu.
najpierw musisz przygotować jagody. Po wybraniu dojrzałych nienaruszonych jagód dokładnie je opłucz i wrzuć do durszlaka. Po wysuszeniu jagód wykonujemy małe nakłucia dużą igłą, a następnie wkładamy do miski, posypując cukrem. Po około pół godzinie pojawi się sok. W tym czasie zagotuj litr czystej wody pitnej i ostudź.
gdy jagody są gotowe, wlej je do trzylitrowego słoika i napełnij wódką. Wlej tam schłodzoną przegotowaną wodę do górnej części naszego słoika. Po wymieszaniu zawartości zamknij pokrywkę.
powstałą mieszaninę należy przechowywać w ciemnym miejscu (szafka lub spiżarnia) w temperaturze około 20 stopni przez co najmniej miesiąc. Możesz przechowywać wino przez ponad miesiąc-smak staje się tylko lepszy.
gdy wino żurawinowe jest już gotowe, należy je kilkakrotnie przecedzić przez gazę. Do serwowania polecam użyć karafki fasetowanej, która w połączeniu z oszałamiającym kolorem napoju będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy