domowe wino żurawinowe
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
nie można sobie wyobrazić świątecznego stołu bez ulubionych drinków! Wśród pań szczególnie popularne jest domowe wino żurawinowe ze względu na przyjemny bogaty smak i niewielką moc. Przepis na taki napój nie wymaga specjalnych umiejętności i nie zajmuje dużo czasu.
najpierw musisz przygotować jagody. Po wybraniu dojrzałych nienaruszonych jagód dokładnie je opłucz i wrzuć do durszlaka. Po wysuszeniu jagód wykonujemy małe nakłucia dużą igłą, a następnie wkładamy do miski, posypując cukrem. Po około pół godzinie pojawi się sok. W tym czasie zagotuj litr czystej wody pitnej i ostudź.
gdy jagody są gotowe, wlej je do trzylitrowego słoika i napełnij wódką. Wlej tam schłodzoną przegotowaną wodę do górnej części naszego słoika. Po wymieszaniu zawartości zamknij pokrywkę.
powstałą mieszaninę należy przechowywać w ciemnym miejscu (szafka lub spiżarnia) w temperaturze około 20 stopni przez co najmniej miesiąc. Możesz przechowywać wino przez ponad miesiąc-smak staje się tylko lepszy.
gdy wino żurawinowe jest już gotowe, należy je kilkakrotnie przecedzić przez gazę. Do serwowania polecam użyć karafki fasetowanej, która w połączeniu z oszałamiającym kolorem napoju będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
najpierw musisz przygotować jagody. Po wybraniu dojrzałych nienaruszonych jagód dokładnie je opłucz i wrzuć do durszlaka. Po wysuszeniu jagód wykonujemy małe nakłucia dużą igłą, a następnie wkładamy do miski, posypując cukrem. Po około pół godzinie pojawi się sok. W tym czasie zagotuj litr czystej wody pitnej i ostudź.
gdy jagody są gotowe, wlej je do trzylitrowego słoika i napełnij wódką. Wlej tam schłodzoną przegotowaną wodę do górnej części naszego słoika. Po wymieszaniu zawartości zamknij pokrywkę.
powstałą mieszaninę należy przechowywać w ciemnym miejscu (szafka lub spiżarnia) w temperaturze około 20 stopni przez co najmniej miesiąc. Możesz przechowywać wino przez ponad miesiąc-smak staje się tylko lepszy.
gdy wino żurawinowe jest już gotowe, należy je kilkakrotnie przecedzić przez gazę. Do serwowania polecam użyć karafki fasetowanej, która w połączeniu z oszałamiającym kolorem napoju będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g