domowe wino pomarańczowe
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
przepis na domowe wino pomarańczowe jest tak prosty, jak to tylko możliwe, a nawet początkujący winiarze mogą to zrobić.
umyj pomarańcze, obierz i wyciśnij z nich sok w dowolny dostępny sposób.
wlej sok do pojemnika fermentacyjnego, najczęściej używana jest duża szklana butelka.
dodaj cukier do soku i dokładnie wymieszaj.
zamykając butelkę zamkiem wodnym, umieszczamy ją w ciepłym, ciemnym miejscu do fermentacji.
po zakończeniu procesu fermentacji wino ciemnieje i można je odsączyć.
spuszczone wino jest filtrowane i butelkowane.
zamknięte butelki są przechowywane w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.
gotowe domowe wino pomarańczowe ma cytrusowy aromat i smak oraz ma piękny żółty odcień.
umyj pomarańcze, obierz i wyciśnij z nich sok w dowolny dostępny sposób.
wlej sok do pojemnika fermentacyjnego, najczęściej używana jest duża szklana butelka.
dodaj cukier do soku i dokładnie wymieszaj.
zamykając butelkę zamkiem wodnym, umieszczamy ją w ciepłym, ciemnym miejscu do fermentacji.
po zakończeniu procesu fermentacji wino ciemnieje i można je odsączyć.
spuszczone wino jest filtrowane i butelkowane.
zamknięte butelki są przechowywane w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.
gotowe domowe wino pomarańczowe ma cytrusowy aromat i smak oraz ma piękny żółty odcień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g