domowe wino pomarańczowe

wino pomarańczowe zachwyci nowym przyjemnym smakiem! Koneserzy zaakceptują! Łatwość przygotowania Sądząc po recenzjach, domowe wino pomarańczowe smakuje całkiem przyjemnie, co można zrobić o każdej porze roku, ponieważ pomarańcze nigdy nie znikają ze sprzedaży.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 34 g
139 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 7 D 40 min
przepis na domowe wino pomarańczowe jest tak prosty, jak to tylko możliwe, a nawet początkujący winiarze mogą to zrobić.
umyj pomarańcze, obierz i wyciśnij z nich sok w dowolny dostępny sposób.
wlej sok do pojemnika fermentacyjnego, najczęściej używana jest duża szklana butelka.
dodaj cukier do soku i dokładnie wymieszaj.
zamykając butelkę zamkiem wodnym, umieszczamy ją w ciepłym, ciemnym miejscu do fermentacji.
po zakończeniu procesu fermentacji wino ciemnieje i można je odsączyć.
spuszczone wino jest filtrowane i butelkowane.
zamknięte butelki są przechowywane w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego.
gotowe domowe wino pomarańczowe ma cytrusowy aromat i smak oraz ma piękny żółty odcień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy