wódka na jarzębinie

to świetny alkohol dla kobiecego Towarzystwa! Łatwość przygotowania Używam wódki na jarzębinie tylko do celów leczniczych. Głównie jako kompresy na kaszel, ale lubię tę wódkę bardziej ze względu na jej przyjemny aromat, który prawie całkowicie zagłusza nieprzyjemny zapach alkoholu.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
227 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 21 D

oczywiście nikt nie zabrania ci używania wódki na jarzębinie jako napoju. Kiedyś wódka jarzębina była jednym z najpopularniejszych napojów w Rosji.
do tej pory nalewka z jarzębiny jest uwielbiana przez koneserów takich napojów.
do przygotowania wódki zaleca się stosowanie tylko dobrze dojrzałych jagód jarzębiny, które zbiera się po pierwszych przymrozkach.
czyste suszone jagody umieszcza się w przygotowanym pojemniku i wylewa wódką. Nalegaj na taką nalewkę przez trzy tygodnie.
gotowa wódka jest filtrowana.
następnie bierzemy zużyte jagody i ponownie napełniamy je wódką. Czas infuzji wynosi również trzy tygodnie. Następnie wódkę filtruje się i miesza z pierwszą.
istnieje również inny przepis na wódkę z jarzębiny.
czyste jagody doprowadza się do wrzenia, dodaje cukier i kwas cytrynowy.
powstałą mieszaninę umieszcza się w przygotowanym pojemniku i wlewa wódką. Czas infuzji zmniejsza się do tygodnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy