bimber drożdżowy z cukrem i wodą

nie ma nic lepszego niż domowy bimber na zabawną ucztę! Szczerze przyznaję, że ani ja, ani żaden z moich krewnych nigdy nie przygotowałem bimberu z drożdży, ale przepis jest nadal przechowywany w rodzinie.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
82 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

z tych składników zgodnie z tym przepisem otrzymamy około 9 litrów bimbru o sile około 70-80 stopni.
aby zrobić bimber z drożdży, najpierw robią zacier. Z tej ostatniej z kolei przez destylację uzyskuje się bimber.
wlej cukier do odpowiedniego pojemnika i napełnij go wodą (możesz z kranu).
jako pojemnik najlepiej użyć czegoś w rodzaju beczki o pojemności około 100 litrów.
należy dokładnie wymieszać mieszaninę cukru z wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
gdy cukier całkowicie się rozpuści, ugniataj drożdże i wrzuć je do naszej beczki.
dodaj wodę do potrzebnej objętości (około 75% całkowitej objętości pojemnika).
po zakończeniu procesu fermentacji gotowy zacier należy wyprzedzić, aby uzyskać sam bimber.
Zacier ogrzewa się w ogniu do temperatury około 97-98 stopni i destyluje.
uzyskany w ten sposób bimber jest niskiej jakości i wymaga ponownej destylacji w temperaturze 80 stopni.
podczas destylacji wtórnej otrzymujemy bimber z drożdży o sile około 75-80 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy