skład / składniki
metoda gotowania
z tych składników zgodnie z tym przepisem otrzymamy około 9 litrów bimbru o sile około 70-80 stopni.
aby zrobić bimber z drożdży, najpierw robią zacier. Z tej ostatniej z kolei przez destylację uzyskuje się bimber.
wlej cukier do odpowiedniego pojemnika i napełnij go wodą (możesz z kranu).
jako pojemnik najlepiej użyć czegoś w rodzaju beczki o pojemności około 100 litrów.
należy dokładnie wymieszać mieszaninę cukru z wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści.
gdy cukier całkowicie się rozpuści, ugniataj drożdże i wrzuć je do naszej beczki.
dodaj wodę do potrzebnej objętości (około 75% całkowitej objętości pojemnika).
po zakończeniu procesu fermentacji gotowy zacier należy wyprzedzić, aby uzyskać sam bimber.
Zacier ogrzewa się w ogniu do temperatury około 97-98 stopni i destyluje.
uzyskany w ten sposób bimber jest niskiej jakości i wymaga ponownej destylacji w temperaturze 80 stopni.
podczas destylacji wtórnej otrzymujemy bimber z drożdży o sile około 75-80 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g