gruszka domowe wino z gruszek na drożdżach

Jeśli jesteś miłośniczką wina, ten przepis jest po prostu obowiązkowy! Wino to mój ulubiony napój alkoholowy. Dla mnie wino gruszkowe smakuje dość nietypowo, ponieważ jestem przyzwyczajony do picia winogron, ale też bardzo mi się podoba.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
108 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

gruszki kroimy na ćwiartki. Oczywiście wyrzucamy strąki nasion wraz z ogonami i skórami. Ćwiartki wkładamy do dużego pojemnika, wylewamy wrzącą wodę. Kładziemy prasę, aby naciskała na gruszki i nie dotykamy ich dokładnie przez 4 dni.

piątego dnia usuwamy prasę i filtrujemy sok przez gazę/sito. Mierzymy, ile mamy, i na tej podstawie określamy dokładną objętość potrzebnej nam wody. 

wlej sok do dużej butelki lub słoika. Wlej do niego sok z cytryny z cukrem i rozcieńcz suche drożdże w mieszaninie. Gdy drożdże rozpoczną fermentację, a bąbelki pojawią się w mieszaninie, wymieszaj ją. Po trzech dniach trzymamy pojemnik z sokiem w stanie nienaruszonym. 

sfermentowany sok jest oddzielany od osadu przez czystą szmatkę. Możesz użyć zarówno gazy, jak i każdej innej, niezbyt gęstej materii. Profilowane domowe wino gruszkowe zostawiamy to na pół roku. Długie, ale dobre wino wymaga przyzwoitej ilości czasu. Przechowywać domowe wino gruszkowe , jak każdy inny alkohol, wyjątkowo z dala od światła i nadmiernego ciepła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy