skład / składniki
metoda gotowania
gruszki kroimy na ćwiartki. Oczywiście wyrzucamy strąki nasion wraz z ogonami i skórami. Ćwiartki wkładamy do dużego pojemnika, wylewamy wrzącą wodę. Kładziemy prasę, aby naciskała na gruszki i nie dotykamy ich dokładnie przez 4 dni.
piątego dnia usuwamy prasę i filtrujemy sok przez gazę/sito. Mierzymy, ile mamy, i na tej podstawie określamy dokładną objętość potrzebnej nam wody.
wlej sok do dużej butelki lub słoika. Wlej do niego sok z cytryny z cukrem i rozcieńcz suche drożdże w mieszaninie. Gdy drożdże rozpoczną fermentację, a bąbelki pojawią się w mieszaninie, wymieszaj ją. Po trzech dniach trzymamy pojemnik z sokiem w stanie nienaruszonym.
sfermentowany sok jest oddzielany od osadu przez czystą szmatkę. Możesz użyć zarówno gazy, jak i każdej innej, niezbyt gęstej materii. Profilowane
domowe wino gruszkowe
zostawiamy to na pół roku. Długie, ale dobre wino wymaga przyzwoitej ilości czasu. Przechowywać
domowe wino gruszkowe
, jak każdy inny alkohol, wyjątkowo z dala od światła i nadmiernego ciepła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g