mięsny pierścień wielkanocny z jajkami

ciasto mięsne z jajkiem to świetna opcja na świąteczny stół. Piękne i smaczne danie na świątecznym stole. Na wakacje chcę rozpieszczać Dom z pysznym i pięknym daniem. Postanowiłem więc zrobić Wielkanocny pierścień z jajkami. Wszystkim się podobało!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać.
drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym, dodaj marchewki starte na grubej tarce i smaż jeszcze trochę.
umyj, osusz i posiekaj warzywa.
przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku.
przenieś mięso mielone do miski, wbij jajko, dodaj smażoną cebulę, zioła, czosnek, sól, pieprz.
dobrze wymieszaj mięso mielone rękami i kilka razy rzuć na stół.
połóż połowę mięsa mielonego na natłuszczonej formie pierścieniowej.
teraz ułóż jajka na twardo w kółko.
zamknij drugą połowę mięsa mielonego.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190-200°c, przykryj folią i piecz przez około 30-40 minut.
następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut.
10-15 minut przed gotowaniem wyjmij formę z mięsnym pierścieniem wielkanocnym z piekarnika i bardzo ostrożnie odwróć na natłuszczoną blachę do pieczenia.
skrop pierścień olejem i włóż z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, od czasu do czasu polewając sokiem mięsnym.
połóż gotowy pierścień na liściach sałaty i udekoruj ziołami i majonezem.

wskazówka: kiedy Wielkanocny pierścień z jajkami zostanie upieczony w piekarniku, zacznie się z niego wydzielać dużo soku mięsnego. Sok ten należy spuścić do miski, a następnie podlać nim pierścień mięsny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy