skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać.
drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym, dodaj marchewki starte na grubej tarce i smaż jeszcze trochę.
umyj, osusz i posiekaj warzywa.
przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku.
przenieś mięso mielone do miski, wbij jajko, dodaj smażoną cebulę, zioła, czosnek, sól, pieprz.
dobrze wymieszaj mięso mielone rękami i kilka razy rzuć na stół.
połóż połowę mięsa mielonego na natłuszczonej formie pierścieniowej.
teraz ułóż jajka na twardo w kółko.
zamknij drugą połowę mięsa mielonego.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190-200°c, przykryj folią i piecz przez około 30-40 minut.
następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut.
10-15 minut przed gotowaniem wyjmij formę z mięsnym pierścieniem wielkanocnym z piekarnika i bardzo ostrożnie odwróć na natłuszczoną blachę do pieczenia.
skrop pierścień olejem i włóż z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, od czasu do czasu polewając sokiem mięsnym.
połóż gotowy pierścień na liściach sałaty i udekoruj ziołami i majonezem.
wskazówka: kiedy Wielkanocny pierścień z jajkami zostanie upieczony w piekarniku, zacznie się z niego wydzielać dużo soku mięsnego. Sok ten należy spuścić do miski, a następnie podlać nim pierścień mięsny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g