Sałatka Złota Podkowa

Prosta i jasna sałatka na świątecznym stole. Ta sałatka jest przygotowywana bardzo łatwo i szybko. W kształcie podkowy możesz ułożyć dowolną ulubioną sałatkę, najważniejsze jest to, że byłaby doprawiona majonezem lub kwaśną śmietaną. Również na życzenie tę sałatkę można układać warstwami, ale jak dla mnie to bardzo długo:) No to zaczynamy?
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 44 % 8 g
97 kcal
IG: 88 / 13 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy, a także gotujemy jajka na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowe ziemniaki, jajka, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść płyn z tuńczyka w puszce i rozbij go widelcem na kawałki. Dodaj do masy głównej. W razie potrzeby możesz dodać zieloną cebulę (akurat miałem całkiem sporo), a także możesz dodać kukurydzę (co zrobiłem, ponieważ bardzo lubię kukurydzę). Sałatkę doprawiamy majonezem, dodajemy do smaku sól i pieprz i dobrze mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż sałatkę w kształcie podkowy (dla wygody na talerzu możesz najpierw zrobić kontur podkowy majonezem).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyrównujemy naszą podkowę i dekorujemy kukurydzą i oliwkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy