Sałatka Złota Podkowa
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy, a także gotujemy jajka na twardo.
Krok 2:
Gotowe ziemniaki, jajka, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
Krok 3:
Spuść płyn z tuńczyka w puszce i rozbij go widelcem na kawałki. Dodaj do masy głównej. W razie potrzeby możesz dodać zieloną cebulę (akurat miałem całkiem sporo), a także możesz dodać kukurydzę (co zrobiłem, ponieważ bardzo lubię kukurydzę). Sałatkę doprawiamy majonezem, dodajemy do smaku sól i pieprz i dobrze mieszamy.
Krok 4:
Rozłóż sałatkę w kształcie podkowy (dla wygody na talerzu możesz najpierw zrobić kontur podkowy majonezem).
Krok 5:
Wyrównujemy naszą podkowę i dekorujemy kukurydzą i oliwkami.
Krok 6:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g