skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój masło na kawałki, aby szybciej zmiękło.
umyj wiśnie, usuń pestki, pokrój na kawałki.
orzechy włoskie obrać, posiekać.
możesz wziąć gotowane mleko skondensowane lub zwykłe.
lub ugotuj go sam, aby to zrobić, weź proste mleko skondensowane, umieść je w garnku z wodą, aby woda pokrywała słoik. Oblicz ilość wody, aby przykryła puszkę podczas całego gotowania, w przeciwnym razie puszka może eksplodować. Z tego samego powodu nie można dodawać zimnej wody. Gotuj przez dwie godziny na małym ogniu.
ubij mleko skondensowane mikserem razem z masłem, aż będzie gładkie.
Dodaj wiśnie, część orzechów do tej masy, wymieszaj.
zetrzyj czekoladę na grubej tarce.
ułóż masę szkiełkiem w miseczkach, udekoruj posypując orzechami włoskimi i startą czekoladą, ułóż wiśnie.
możesz smarować ciastka biszkoptowe lub po prostu jeść, zanurzając ciasteczka w śmietanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g