Sałatka Grunge

soczysta sałatka z szynką i zieloną fasolką. Sałatka okazuje się smaczna i soczysta. Jeśli nie lubisz majonezu, sałatkę można doprawić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, dodając do niej łyżeczkę musztardy i trochę soku z cytryny. W razie potrzeby do sałatki można dodać paprykę lub kukurydzę w puszkach, okazuje się również bardzo smaczna!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 15 % 3 g
132 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

na początek gotuj zieloną fasolkę. Pokrój cebulę cienko i marynuj. Do marynaty dodaj sól, cukier i ocet do wody, mieszaj, aż cukier się rozpuści i zalej cebulę marynatą. Pozostaw do marynowania przez 10 minut.
teraz zajmijmy się jajkami, musimy zrobić naleśniki. Rozbij jajka do miski, dodaj majonez w ilości 1 jajka 1 łyżeczki. majonez, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, ubij i usmaż cienkie naleśniki na gorącej patelni. Gotowe naleśniki pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut.

szynkę kroimy w paski, robimy to samo z naleśnikami jajecznymi i ogórkami. Łączymy szynkę, ogórki, naleśniki jajeczne, fasolę i marynowaną cebulę w salaterce (odsączamy marynatę), doprawiamy majonezem i w razie potrzeby dodajemy sól, pieprz.

wszystko delikatnie wymieszaj, pozostaw naszą sałatkę na pół godziny i podawaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy