Sałatka z okonia z warzywami

bardzo smaczna sałatka. Łatwy w przygotowaniu i szybki do zjedzenia! Nie lubię zadzierać z rybami. Ale ta sałatka jest tego warta!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 30 % 8 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na sałatkę ugotuj ziemniaki i marchewkę. Pieczemy rybę (możesz wziąć wędzoną rybę, odpowiedni jest również dorsz). Ugotuj jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój na wystarczająco duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby odeprzeć gorycz, wlej cebulę łyżką octu (najlepiej naturalny - jabłkowy lub winogronowy) i zalej wszystko wrzącą wodą i nalegaj na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania na parze cebulę obieramy marchewki i ziemniaki i kroimy w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sos sojowy i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zajmijmy się rybą. Demontujemy go na kawałki, starannie usuwając wszystkie kości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórek (można go zastąpić pomidorem) w kostkę. Spuść wodę z cebuli i spłucz zimną wodą. I wreszcie łączymy wszystkie komponenty razem. Tak, i nie zapomnij o soli!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj naszą sałatkę. Układamy na talerzach, dekorujemy jajkiem i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy