skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na sałatkę ugotuj ziemniaki i marchewkę. Pieczemy rybę (możesz wziąć wędzoną rybę, odpowiedni jest również dorsz). Ugotuj jajko.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój na wystarczająco duże kawałki.
Krok 3:
Aby odeprzeć gorycz, wlej cebulę łyżką octu (najlepiej naturalny - jabłkowy lub winogronowy) i zalej wszystko wrzącą wodą i nalegaj na 15 minut.
Krok 4:
Podczas gotowania na parze cebulę obieramy marchewki i ziemniaki i kroimy w kostkę.
Krok 5:
Dodaj sos sojowy i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Teraz zajmijmy się rybą. Demontujemy go na kawałki, starannie usuwając wszystkie kości.
Krok 7:
Dodaj majonez i wymieszaj.
Krok 8:
Pokrój ogórek (można go zastąpić pomidorem) w kostkę. Spuść wodę z cebuli i spłucz zimną wodą. I wreszcie łączymy wszystkie komponenty razem. Tak, i nie zapomnij o soli!
Krok 9:
Wymieszaj naszą sałatkę. Układamy na talerzach, dekorujemy jajkiem i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g