mus z kremem czekoladowym

pyszny deser o smaku lodów czekoladowych! . Piękny deser zarówno na wakacje, jak i na romantyczną kolację:) a dzieci będą po prostu zachwycone!
hatinnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 59 % 36 g
339 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: śmietana, mleko, jajka, czekolada, gofry, masło, cukier, cukier puder, żelatyna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj żółtka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieścić w łaźni wodnej i ubijać, aż masa zgęstnieje. Usuń z wanny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej żelatynę mlekiem, pozwól jej pęcznieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj drobno pokruszoną czekoladę do żelatyny i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po usunięciu z kąpieli wodnej wymieszaj masło. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj masę czekoladową i żółtkową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie umieść na kuchence, na małym ogniu. Ciągle mieszając, a czasami podnosząc chochlę, podgrzewaj masę, aż cukier się rozproszy. Podczas mieszania Obserwuj, aby masa nie przylegała do dna!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij śmietanę mikserem. Ubij białka również w mocną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę i białka z mieszanką czekoladowo-żółtkową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel gofry w blenderze na drobne okruchy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż Mus w miseczkach, naprzemiennie warstwami z okruchami waflowymi: mus-okruchy waflowe-mus. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny do zestalenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz udekorować deser świeżymi jagodami, owocami, ciastkami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Gofry - 350   kcal/100g

Podobne przepisy