skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: śmietana, mleko, jajka, czekolada, gofry, masło, cukier, cukier puder, żelatyna.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 3:
Wymieszaj żółtka z cukrem.
Krok 4:
Umieścić w łaźni wodnej i ubijać, aż masa zgęstnieje. Usuń z wanny.
Krok 5:
Wlej żelatynę mlekiem, pozwól jej pęcznieć.
Krok 6:
Następnie dodaj drobno pokruszoną czekoladę do żelatyny i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 7:
Po usunięciu z kąpieli wodnej wymieszaj masło. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.
Krok 8:
Wymieszaj masę czekoladową i żółtkową.
Krok 9:
Następnie umieść na kuchence, na małym ogniu. Ciągle mieszając, a czasami podnosząc chochlę, podgrzewaj masę, aż cukier się rozproszy. Podczas mieszania Obserwuj, aby masa nie przylegała do dna!
Krok 10:
Ubij śmietanę mikserem. Ubij białka również w mocną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę i białka z mieszanką czekoladowo-żółtkową.
Krok 11:
Zmiel gofry w blenderze na drobne okruchy.
Krok 12:
Ułóż Mus w miseczkach, naprzemiennie warstwami z okruchami waflowymi: mus-okruchy waflowe-mus. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny do zestalenia.
Krok 13:
Możesz udekorować deser świeżymi jagodami, owocami, ciastkami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g